Het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen

Het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen

Acht gezinnen in Bronckhorst slachtoffer toeslagenaffaire

HENGELO - Tijdens het vragenkwartiertje van de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond wilde Chris Jansen (CDA) graag weten of het duidelijk was of er ook inwoners van Bronckhorst waren getroffen door de toeslagenaffaire van de belastingdienst. Op dit dossier struikelde het derde kabinet Rutte eerder deze maand. Vorig jaar 2019 trad staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) al af, op wat onlangs tot ‘schending van de grondbeginselen van de rechtstaat’ werd betiteld.

Wethouder Evert Blaauw meldde dat hij van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) had vernomen dat het in gemeente Bronckhorst om acht gezinnen gaat, die slachtoffer werden van de harde fraudeaanpak van de Belastingdienst. “Een inwoner heeft zich inmiddels bij de gemeente gemeld. Daarmee staat een gesprek ingepland. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van een urgente situatie. Wel gaan we als gemeente het gesprek aan om te kijken of we deze mensen kunnen bijstaan.”
De gemeente kreeg volgens de wethouder alleen de aantallen getroffenen door van de VNG. "Daarover hebben we inmiddels contact gehad en ons is toegezegd dat er een lijst komt met de betreffende gezinnen. Dan kunnen wij ze zelf benaderen als ze zich niet zelf melden. Want we willen graag kijken hoe we deze mensen kunnen helpen, bijvoorbeeld door gemeentelijke belastingen kwijt te schelden.”

Landelijk werden naar schatting 26.000 gezinnen hard geraakt door de volledig ontspoorde fraudeaanpak door de belastingdienst in de periode van 2013 tot en met in ieder geval 2019. Veel van deze gezinnen kwamen onterecht in grote problemen. Of dat ook voor getroffen gezinnen uit Bronckhorst geldt, is nog niet duidelijk.