Kopzorgen in Bronckhorst door miljoenentekorten in sociaal domein

HENGELO - De gemeenteraad van Bronckhorst boog zich over de Begrotingswijziging die in 2021 nodig is door de tekorten in het sociale domein. Die zijn opgelopen tot 4 miljoen. Rob Weverink van het CDA verzuchte: “Na het nieuwe debacle op het afvaldossier vorig jaar, nu dit weer. Het college zal met voorstellen moeten komen. Want Bronckhorst stevent zo in volle vaart af op de financiële afgrond.”

Door Henk Klein Holte

Jan Engels van D66 viel met de deur in huis: “Vorig jaar werden we door het college verrast met een tekort van twee miljoen op de afvalstoffenheffing en nu lijkt het sociaal domein een tekort van vier miljoen op te leveren.”

'Bronckhorst

stevent zo in

volle vaart af

op de

financiële

afgrond'


Hij wees erop dat er net 2 miljoen vanuit de algemene reserves was ‘bij-geplust’ om de tekorten op het sociaal domein op te vangen maar dat het nu dus alles bij elkaar toch een tekort van om en nabij de vier miljoen oplevert, een ‘valse start’ van het nieuwe jaar. Engels wil de rol van het Rijk bij de decentralisatie nogmaals onder de aandacht brengen van de regering, middels de motie van november, die zijn partij in ook steunde. “En niet alleen langs ambtelijke, maar ook langs politieke lijnen, zoals de P10 (plattelandsgemeenten, red.). Bij de decentralisatie werden aan de voorkant ook meteen bezuinigingen doorgevoerd. En als daar niets aan verandert de komende tijd, dan zullen veel gemeentes aan de beademingsapparatuur moeten.”

De D66-voorman wil niet dat het college fors gaat bezuinigen binnen het sociale domein en drempels gaat opwerpen. Dat zou juist de meest kwetsbare inwoners raken, dat mag volgens Engels niet gebeuren. Mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben voor een menswaardig bestaan. “Dat is een kwestie van fatsoen.”

Het is volgens Engels een grote maar niet de enige uitdaging voor de gemeente dit jaar. Ook moeten immers stappen worden gemaakt op het gebied van CO2-uitstoot, klimaatmaatregelen, woningmarkt (betaalbare woningen voor starters en senioren) én dus het sociaal domein. Hij riep op om vooral ‘samen’ naar oplossingen te zoeken. “De urgentie is te hoog om elkaar te vuur en te zwaard te bestrijden.”

De PvdA liet bij monde van Johanna Bergervoet weten te willen praten over bezuinigingen van twee miljoen. “Maar die vinden in het sociaal domein is een illusie en er mogen inderdaad geen drempels worden opgeworpen voor mensen om goede zorg te krijgen.”

Boterzacht
Ook VVD’er Hans Puyk maakte zich ernstige zorgen. “Deze tekorten lijken een structureel karakter te hebben. En de voorstellen tot dusver hoe de tekorten terug te brengen, zijn boterzacht.” Hij gaf aan eventueel zelfs de investeringsagenda tegen het licht te willen houden. Voor het totale investeringspakket staat een bedrag van 960.000 euro op de begroting. “Maar niet op voorhand.”

Herman van Rooyen (Groen Links) riep eveneens de landelijke overheid op in beweging te komen. Hij ging mee in het verhaal van Engels en wil het sociaal domein zoveel mogelijk buiten schot houden waar het gaat om bezuinigingen. “Dan moeten we maar op andere terrein wat minder doen”, vond hij.

Wethouder Willem Buunk legde uit dat er door een aantal indicatoren (waaronder het aantal jongeren in de gemeente) de uitkering vanuit het Rijk is verlaagd, terwijl de uitgaven in het sociaal domein oplopen. “Dat werkt harder door dan verwacht. De VVD spreekt van boterzachte voorstellen, maar dat is het niet. Er zijn geen bedragen genoemd, wel denkrichtingen. Als college gaan we eerst zoeken in het sociale domein om te kijken hoeveel van het vraagstuk daar opgelost kan worden. Alles wat niet lukt moeten we elders in de begroting zien te vinden; door ander beleid, in de investeringsagenda of door de inkomsten (lees belastingen, red.) te verhogen. En via de P10 blijven we aandringen op een hogere bijdrage vanuit de rijksoverheid.”

Buunk ontkende dat de investeringsagenda veel te ambitieus zou zijn, zoals onder anderen Weverink zich afvroeg. “Maar een pas op de plaats is gewoon nog mogelijk als dat nodig blijkt. Alleen voor de voortgezet onderwijsschool in Vorden is het besluit genomen en onomkeerbaar. En er zitten ook investeringen uit noodzaak bij, zoals het onderhoud aan bomen en wegen. En accommodaties. Want Bronckhorst heeft het altijd goed gedaan qua financiën, maar niet op het gebied van investeren. Daarom moeten we ook daarmee aan de slag om de kwaliteit van het voorzieningenniveau te waarborgen.”