De broers Timo (links) en Rick Wissink (rechts) met tussen hen in Peter Onstenk. Foto: Luuk Stam
De broers Timo (links) en Rick Wissink (rechts) met tussen hen in Peter Onstenk. Foto: Luuk Stam

Broers treffen elkaar op de bouw: ‘Wij kunnen totaalplaatje bieden'

De broers Wissink werken met hun bedrijven in bouw en installatie nauw samen

Door Luuk Stam

HENGELO/ZELHEM – Ze zijn broers en tegenwoordig ook collega’s. De één is een echte bouwer, de ander houdt zich bezig met zaken als ketels, verwarmingen en elektra. Hengeloër Timo Wissink (31) werkt met zijn eigen bouwbedrijf veel samen met het installateursbedrijf van zijn broer Rick (33) en diens compagnon Peter Onstenk (40), die beiden in Zelhem wonen en hier ook de thuisbasis van hun bedrijf hebben.

Het was de jongste van de broers Wissink die in 2014 als eerste voor zichzelf begon en Wissink Bouw en Montage opstartte, een allround timmerbedrijf. De jonge Hengeloër voert alle werkzaamheden op het gebied van bouw en renovatie uit, van klein tot groot. “Aanbouwen, opbouwen, dakkapellen, dakramen, deuren, ramen, vensterbanken, plafonds, kozijnen, carports, schuren, terrasoverkappingen”, somt hij op.

In navolging van zijn jongere broer begon ook Rick Wissink in 2018 voor zichzelf. Samen met Peter Onstenk startte hij Wissink Onstenk Installatie en Montage. De twee kenden elkaar vanuit hun werk bij een ander installatiebedrijf. Sterker nog: Wissink leerde het vak van zijn huidige compagnon. “Ja, Rick is een jaar of drie als leerjongen met mij op pad geweest”, vertelt Onstenk, die ook op kantoor werkte als tekenaar, werkvoorbereider en projectleider. Toch begon het te kriebelen, hij wilde weer naar buiten. “Dan is het mooi weer, zit jij binnen en zie je die jongens met de busjes vertrekken”, blikt hij terug op die periode. “Dit is gewoon hartstikke mooi werk. Het ene moment is het loodgieterswerk, even later ben je bezig met een dakgoot of een airco. En je bent bij veel verschillende mensen over de vloer. Rick en ik wilden allebei voor onszelf beginnen. Toen besloten we om dat samen te doen.”

De combinatie tussen hun bedrijf en dat van Timo Wissink was snel gemaakt. “Samen kunnen we een totaalplaatje bieden”, verklaart de jongste van de twee broers. “Particulierenwerk is het mooiste wat er is, dat je echt iets naar wens kunt maken. En mensen willen tegenwoordig één aanspreekpunt, één iemand die alles regelt. Dat doen wij dan ook. Voor wat we zelf niet doen, bijvoorbeeld het tegelwerk, zoeken we een onderaannemer.”

Ondertussen specialiseert Timo Wissink zich ook in het realiseren van Douglas-schuren en overkappingen. Het maakt zijn werk eveneens flink afwisselend. “De ene keer ben je bezig met het verbouwen van een woning, de andere keer zet je een schuur bij iemand achterin de tuin”, vertelt hij. “Dat kan een simpel tuinhuisje zijn, maar steeds vaker zijn het ook complete leefruimtes.”

Tegenwoordig is het voor klanten ook mogelijk om zo’n luxe schuur los te bestellen. Wissink heeft er speciaal een webshop voor opgezet. “Mensen bouwen ’m dan thuis zelf op”, legt hij uit. “Ik maak ’m helemaal prefab, zet het op een pallet, seal het in en lever het af. Als klant moet je er wel een beetje handig voor zijn, maar er is veel vraag naar.”

Nog een vraag: hoe is het om als broers samen te werken? "Gewoon, zoals je met ieder ander samenwerkt”, zegt Rick Wissink. "Je bent het natuurlijk niet altijd met elkaar eens, maar met Peter kan ik ook een meningsverschil hebben”, voegt zijn jongere broer toe. Onstenk is enkel positief: "Het gaat hartstikke goed. Deze samenwerking loopt heel mooi. We willen dit graag verder uitbreiden.”