Vrijwilligers zetten alles op alles voor opening ijsbaan

Vervolg van voorpagina
Door Jan Hendriksen

VORDEN - "Je moet in zo'n geval vóórdenken. Als je nádenkt, ben je te laat. Sneeuw werkt namelijk als een isolatiedeken. Het ijs vriest dan van onderen niet meer aan en je kunt er ook nog niet goed op staan om de sneeuw eraf te vegen", aldus zondagmiddag Hans Wullink van IJsvereniging Vorden.

"Regeren is vooruitzien, dus we moesten wel wat doen. Plaatselijke sneeuwval was nu wel fijn geweest maar dan vooral niet hier aan Het Hoge. Overigens wel een prachtig gezicht, maar niet om een ideale ijsvloer te creëren”, aldus Wullink. Met man en macht werd zondag in eerste instantie geprobeerd om het sneeuwdek van ruim twintig centimeter met sneeuwblazers van de baan te verwijderen. Dat bleek onbegonnen werk: de sneeuwlaag was te fors. "We hebben daarom de waterpompen maar weer aangezet om de baan opnieuw vol te laten lopen met water uit de Baakse Beek. Dat heeft een temperatuur van zeven graden Celsius zodat de sneeuw zou gaan smelten.”

Corona-maatregelen
Mocht de Vordense ijsbaan deze week open gaan dan zullen strikte voorwaarden gelden, die in een plan van aanpak aan de desbetreffende instanties zijn voorgelegd. De IJsvereniging Vorden heeft deze na rijp beraad opgesteld in samenspraak met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, de gemeente Bronckhorst en de sectie natuurijs van landelijke schaatsbond KNSB. Zo is de ijsbaan aan Het Hoge dagelijks open van 13.00 tot 20.00 uur en alleen toegankelijk voor abonnementhouders en ook alleen op vertoon van dit abonnement en een geldig identiteitsbewijs. Daarnaast zal er geen verkoop van drank en etenswaren plaatsvinden. Publiek en/of begeleiding is zonder abonnement niet toegestaan en is men achttien jaar of ouder dan is de 1.5 meter afstand verplicht.

Waarborgen
“Helaas zitten wij allemaal in een periode waarin al die regels nodig zijn. Uiteraard zullen hierover verschillende meningen bestaan. Maar dit is hoe wij het in samenwerking met de betrokken instanties hebben afgesproken en gaan uitvoeren. Alleen op deze manier mogen en kunnen wij open en, belangrijker nog, de veiligheid van alle schaatsliefhebbers èn onze vrijwilligers waarborgen”, aldus Hans Wullink.