De kavelruil is een feit. Foto: PR

De kavelruil is een feit. Foto: PR

Al 125 hectare grond vrijwillig geruild in Bronckhorst

HENGELO - Binnen het kavelruilproject Bronckhorst is met de aktepassering van een vierde ruilplan met de naam Bronckhorst-Noord inmiddels 125 hectare grond vrijwillig geruild. Met in totaal 97 hectare grond en 21 ruilende partijen was dit tot nu toe de grootste ruiling binnen het project.

Tot op het laatste moment hebben de kavelruilcoördinatoren eraan moeten trekken om alle intentie verklaringen ondertekend te krijgen. “Met een keten van 21 partijen was dat best spannend. Er hoeft zich maar één partij terug te trekken en de ruiling valt als een kaartenhuis in elkaar. Gelukkig is dat niet gebeurd”, geeft Jan Tuitert aan namens de kavelruil-coördinatoren.

Het project Kavelruil Bronckhorst is nog niet klaar. “We hebben een verlenging van het project met een jaar aangevraagd bij de provincie Gelderland. De komende periode werken we verder aan een nieuwe kavelruil met als doel nog een keer 125 hectare te kunnen ruilen.”

Puzzel
Wethouder Buunk van de gemeente Bronckhorst is blij met het tot nu toe behaalde resultaat. “Het is een ingewikkelde puzzel voor de kavelruilcommissie. Ze moet er voor zorgen dat ervoor alle deelnemende boeren een betere situatie ontstaat voor een gezonde bedrijfsvoering. Ik vind het knap dat dit resultaat wordt bereikt ondanks de coronacrisis. Er zijn toch persoonlijke gesprekken nodig om te zorgen voor vertrouwen in een goede uitkomst voor de boeren.”

In een aantal

percelen die

via de laatste

kavelruil

zijn geruild

zijn borden

geplaatst


Door kavelruil kunnen boeren efficiënter werken doordat verspreid liggende percelen na ruiling bij elkaar gelegd worden of toegevoegd worden aan de huiskavel. Daardoor zijn er minder verkeersbewegingen wat de verkeersveiligheid ten goede komt. De gemeente wil naast landbouwstructuurverbetering via de kavelruil ook het bestaande landschap versterken.

De gemeente heeft ruilgrond en ook budget beschikbaar gesteld voor de aanleg van bijvoorbeeld houtwallen, -singels, bomenrijen en hakhoutbosjes. “Ik hoop dat het lukt om met de extra inzet van Stichting Streekfonds Achterhoek als landschapsadviseur, de komende periode ook landschapselementen aan te kunnen leggen.”

Borden
In een aantal percelen die via de laatste kavelruil zijn geruild zijn borden geplaatst met daarop de tekst: Deze kavel is geruild voor een economisch en mooi Bronckhorst. Op deze manier is niet alleen op papier te zien dat een kavel is geruild, maar ook in het veld. Eén van de borden is geplaatst in een ruilperceel aan de Almenseweg in Vorden.

Voor iedereen
De kavelruil is vrijwillig en voor iedereen, agrariër of geen agrariër binnen de gemeente Bronckhorst. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via kavelruilbronckhorst@pratensis.nl. Kavelruil Bronckhorst wordt mede mogelijk gemaakt door een POP-subsidie van de Europese Unie. De projectuitvoering is in handen van Pratensis en Stichting Kavelruil De Graafschap in opdracht van de gemeente Bronckhorst.


kavelruilbronckhorst@pratensis.nl