Erik en Jeannette Bouwmeester: ‘Het gaat om het grote doel, de ziekte kanker terugdringen.’ Foto: Luuk Stam
Erik en Jeannette Bouwmeester: ‘Het gaat om het grote doel, de ziekte kanker terugdringen.’ Foto: Luuk Stam

Erik Bouwmeester wil Alpe d’Huzes dit jaar zéker fietsen

Vordenaar haalt met vrienden geld op voor kanker- bestrijding

Door Luuk Stam

VORDEN - Vanaf haar sterfbed stelde de Brabantse Ellen hem in 2019 de vraag. De vriendin van het Vordense gezin Bouwmeester was vrijwilligster voor Alpe d’Huzes. In hun vriendengroep – de basis ervan vormde zich ooit op de hogere landbouwschool in Dronten – was het idee ontstaan om samen voor Ellen te gaan fietsen. “Ze vroeg: Erik, jij doet toch zeker ook wel mee?”, vertelt Erik Bouwmeester (59) nu. “Nou, dan kun je geen ‘nee’ zeggen.” De Vordenaar leefde er vorig jaar dan ook helemaal naartoe. Zowel de training als de fondsenwerving waren in volle gang. Corona zette in 2020 echter een streep door Alpe d’Huzes, het evenement waarbij vijfduizend sporters tegen de bochtige col in de Franse Alpen op fietsen, hardlopen of wandelen. Dat gebeurt om geld op te halen voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de levenskwaliteit van mensen met kanker.

Dit jaar staat het evenement gepland voor donderdag 3 juni 2021. En dit jaar zegt Bouwmeester zeker te gaan fietsen. Als het geheel vanwege de coronasituatie opnieuw wordt afgelast, vertrekken hij en zijn vrienden naar Frankrijk om op eigen gelegenheid hun missie te volbrengen. “We willen de strijd aangaan”, benadrukt de Vordenaar. “Die berg beklimmen, zo vaak mogelijk omhoog.” Het beklimmen van de Alpe d’Huez – ook bekend uit de Tour de France – staat tijdens de actie symbool voor de strijd die iemand met de ziekte kanker aangaat. “Teleurstelling, hoop en altijd maar proberen om door te blijven strijden om het te halen”, vertelt Bouwmeester. “Ik ga niet zeggen dat ik zes keer naar boven ga, maar je stapt pas af als je niet meer kunt. Je gaat tot het gaatje, zelfs eroverheen als het moet. Opgeven is geen optie.” Sporten doet de Vordenaar heel zijn leven al. Nadat voetballen niet meer ging, begon hij met fietsen. Hij is lid van de plaatselijke toerclub, waar de leden elkaar flink stimuleren om te fietsen. Ook zijn vrouw Jeannette (54) sport graag. Zij doet in Frankrijk mee aan de Alpe d'Huzus, op de woensdag voorafgaand. Hierbij zal ze al lopend de Alpencol bedwingen.

Het team van Erik en Jeannette, dat met in gedachten hun overleden vriendin Ellen de strijd aangaat, heeft in totaal al meer dan 70.000 euro binnengehaald. De landbouwvrienden en hun vrouwen en vriendinnen maken tevens deel uit van de BIG Challenge, een verbond vanuit de Nederlandse agro- en foodsector waaraan 38 Alpe d'Huzes-teams zijn verbonden. Zij hebben samen al meer dan 1 miljoen euro opgehaald.

Alle kosten eromheen betalen de deelnemers zelf. Donaties gaan rechtstreeks naar het KWF. De teller van Bouwmeester zelf staat al op bijna 14.000 euro. Hij gaat voor zoveel mogelijk. Dat één op de drie mensen met kanker te maken krijgt, geeft de Vordense fietser volop motivatie om zich in te zetten. “Als je het om je heen hoort, dan word je er bang van”, stelt hij. “Zou je het op schrift stellen, dan zou je ervan schrikken hoe deze ziekte om zich heen grijpt.”

Wat Bouwmeester betreurt, is dat wanneer hij straks de Franse berg beklimt zijn schoonvader er niet bij zal zijn. De vader van zijn vrouw Jeannette overleed enkele weken geleden aan kanker. “Door hem ben ik aan het fietsen gekomen”, vertelt de voormalig voetballer. “Dan raak je besmet met het fietsvirus en word je steeds fanatieker. Het is een mooie ontspanning. Al is het fietsen nu bijzaak. Het gaat om het grote doel: de ziekte kanker terugdringen, dat willen we samen bereiken.”


www.opgevenisgeenoptie.nl