Ingrid Weeke. Foto: PR

Ingrid Weeke. Foto: PR

'We moeten met zijn allen ons best doen er wat van te maken'

'We moeten met zijn allen ons best doen er wat van te maken'

VORDEN - De Vitale Kern Vorden laat weer eens van zich horen. Hieronder een interview met Ingrid Weeke, lid van Vordens Belang en werkgroeplid Vitale Kern Vorden, waarin onder andere Vordenaren opgeroepen worden om mee te denken met deze werkgroepen.

Ingrid, wat drijft jou om je als vrijwilliger in te zetten voor het dorp Vorden?
"Net als alle Vordenaren ben ik natuurlijk trots op mijn dorp, daar begint alles mee. Verder vind ik het belangrijk dat we het geluid vanuit het dorp, de mening van ons als inwoners dus, laten horen aan de gemeente, die daar beslissingen over moet nemen. De gemeente heeft zelf het initiatief genomen om Vitale Kern Vorden op te richten, met als doel inspraak van bewoners te organiseren. Ik ben bereid daar mijn steentje aan bij te dragen. Daarnaast ben ik ruim 3 jaar geleden, naar aanleiding van een oproep op Facebook, als voorzitter Vordens Belang (VB) gestart. Vanuit deze achtergrond zit ik ook in de werkgroep Vitale Kern (VK) Vorden."

Hoe weet jij wat de mensen in het dorp willen?
"Goeie vraag. We hebben veel contact met mensen in het dorp, via inloopuren samen met de gebiedsambtenaren, inloopdagen georganiseerd door Vitale Kern Vorden, direct contact met de Vordenaren, social media en met en via ondernemers. Zo is ook het Centrumplan ‘de Woonkamer van Vorden’ tot stand gekomen. Eigenlijk was iedereen het er toen over eens: dit is zoals het centrum van Vorden eruit moet komen te zien. Ook de gemeente heeft dit plan onderschreven en gebruikt het als uitgangspunt voor het nemen van beslissingen over het dorp."

De gemeente is het dus met jullie eens?
"Nou, zij onderschrijven het plan, maar als het om de uitwerking gaat, zien we dat de gemeente het soms moeilijk vindt om voldoende ruggespraak te houden met de vertegenwoordigers van het dorp. Ze zijn immers altijd gewend geweest om alleen beslissingen te nemen. Het is dus een extra stap om met de vertegenwoordiging van de inwoners rekening te houden. Die hebben soms een geheel andere mening, omdat ze met een heel andere blik naar het dorp kijken."

Vind je het leuk werk?
"Het is vrijwilligerswerk en ik doe het naast mijn (fulltime) baan, puur in het belang van het dorp. Maar het is zeker niet altijd gemakkelijk. Je krijgt regelmatig weerstand vanuit verschillende hoeken. Er worden ook dingen gezegd die gewoon niet kloppen, dat doet soms pijn en levert soms stress op. Ook omdat de gemeente soms besluiten neemt, zonder overleg, waardoor je als VB en VK dingen moet uitleggen. Dat heeft afgelopen periode ook tot wrijving geleid tussen werkgroep, Vordens Belang en gemeente. Positief is dat zowel VB en VK als de gemeente zien dat het een proces is, waarin je moet investeren. Participeren is tweerichtingsverkeer en daar moeten we allemaal nog aan wennen. We doen in ieder geval ons uiterste best om belangen zorgvuldig af te wegen en oplossingen te kiezen waar de meeste mensen beter van worden en achter kunnen staan."

Zijn het trouwens exclusieve clubjes?
"Nee! Iedereen die wil meepraten, meedenken, adviseren, is van harte welkom om een rol te komen spelen. Als je iets voor je dorp wil betekenen, als je een mening hebt waar je voor uit wil komen (bijvoorbeeld op social media), wend het aan ten goede en doe mee met deze werkgroepen. Die zijn daarvoor bedoeld. We moeten met zijn allen ons best doen er wat van te maken. Alleen op die manier kunnen we als inwoners, op een respectvolle en constructieve manier invloed uitoefenen op wat er in ons dorp gebeurt. Wij zijn echt heel hard op zoek naar mensen die mee willen doen, zowel bij VB als bij VK."

Ook meepraten of op zoek naar meer informatie? Zie dan de website of neem telefonisch contact op.


www.vitalekernvorden.nl

06 - 218 117 91