Stinzenplanten op Landgoed Hackfort. Foto: Natuurmonumenten/Geurt Besselink

Stinzenplanten op Landgoed Hackfort. Foto: Natuurmonumenten/Geurt Besselink

Beleef de lente op landgoed Hackfort

VORDEN - Met alle vrolijke, kleurige voorjaarsbloeiers is Landgoed Hackfort op z’n mooist. Dit jaar kan Natuurmonumenten -vanwege corona- het voorplein bij kasteel Hackfort niet openzetten. Gelukkig zijn vele voorjaarsplanten, ook stinzenplanten genoemd, ook vanaf de paden en routes te bewonderen.

Bloeikalender
Dit jaar kan Natuurmonumenten geen stinzenexcursies verzorgen. Maar stilzitten doen de stinzenvrijwilligers en de boswachters geenszins en zo is een speciale Hackfortse bloeikalender van de stinzenplanten tot stand gekomen. Bezoekers plannen met deze speciale bloeikalender eenvoudig hun bezoek naar Hackfort. De bloeikalenders van maart, april en mei staan op de site www.natuurmonumenten.nl/hackfort. Hier staan ook links naar leuke weetjes en mooie routes langs de vrolijke voorjaarsbloeiers.

Half miljoen
Landgoed Hackfort staat landelijk bekend om de steeds wisselende, prachtige bloementapijten in het voorjaar in het parkbos rondom het kasteel. De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten, met hulp van vele vrijwilligers, zo’n half miljoen bollen geplant. Deze stinzenplanten, zoals lenteklokjes, hyacinten, holwortel, vogelmelk en narcissen, komen ieder op hun eigen moment tot bloei. .

Kleurloos sneeuwklokje?
Grappig feitje over een van de eerste bloeiers: je ziet een wit sneeuwklokje. Toch blijken de blaadjes helder te zijn als je ze fijn wrijft. Luchtbellen in het bloemblaadje reflecteren het zonlicht; het oog ziet dan een witte kleur, terwijl ze eigenlijk helemaal geen kleur hebben.

De Bloeikalender van landgoed Hackfort. Foto: Natuurmonumenten