Werk van Titus Meeuws. Foto: PR
Werk van Titus Meeuws. Foto: PR

Aquarellisten exposeren bij A-quadraat

VORDEN - Van 5 maart tot en met 18 april exposeren bij A-quadraat, galerie en beeldentuin de vier aquarellisten: Jan Baas, Arnold Niessen, Titus Meeuws en Jaap Ploos van Amstel. Een expositie waarin twee kunstenaars het abstracte aquarel laten zien en de twee andere het meer figuratieve. Ook beeldhouwer Harry de Leeuw laat zijn werk zien. Samen levert dat een spannende expositie op.

Aan de schilderijen van Jan Baas en Arnold Niessen zie je dat zij het waarneembare tot de essentie weten terug te brengen. En dat geeft ook ruimte tot abstraheren. Bij Jan resulteert dat in werken met diverse grote kleurvlakken in de meest bijzondere combinaties. Bij Arnold levert dat indrukwekkende grijze wolken op waarbij hij een enkele lijn gebruikt die elk werk compleet maakt.

De aquarellen van Titus Meeuws en Jaap Ploos van Amstel zijn gemaakt vanuit een andere invalshoek. Dat heeft te maken met het realistische karakter van het ontwerp: de fraaie Koepelkerk in Amsterdam, het sfeervolle museum aan de Sophialaan in Den Haag of de vliegers op het strand. Beide exposanten spelen met licht en onderwerpen. Onderwerpen die het licht tegenhouden, onderbreken of juist reflecteren. Zoeken naar orde en ritme spelen een grote rol. Duidelijk wordt dat bij het zien van deze expositie de techniek van het aquarelleren zelf op verschillende wijze wordt beoefend. Het meer of minder gebruik maken van pigment en het gebruik van water spelen een grote rol.

Beeldhouwer Harry de Leeuw
De bronzen waterobjecten van Harry de Leeuw vormen een perfecte combinatie in deze expositie. Het werk van deze exposant valt onder het lyrisch realisme met als inspiratiebron landschap en architectuur. Door de eenvoud en weinig decoraties komen de compositie en de vorm van een gebouw het sterkst naar voren. Door elementen te isoleren of te spelen met de compositie maakt hij het mogelijk om bepaalde aspecten, bijvoorbeeld de functie, te accentueren. Zijn landschappen geven hem een gevoel van vrijheid en rust. Water, bergen, bomen en weidse open gebieden zijn elementen van het landschap die hem aanspreken en waardoor Harry zich laat inspireren.

In alle opzichten een bijzondere vijftal exposanten bij A-quadraat, galerie en beeldentuin, gelegen aan de Mosselseweg 12 in Vorden. Een bezoek reserveren kan via de website: www.galerie-a-quadraat.nl. Uiteraard gelden de huidige RIVM regels. zijn de RIVM regels van kracht. De openingstijden zijn vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


www.galerie-a-quadraat.nl

Werk van Jan Baas. Foto: PR