Het wereldbeeld van Ties Grotenhuis

(Contact Bronckhorst Noord, Achterhoek Nieuws, Berkelbode 2 maart 2021)

Het artikel (over de politieke opvattingen van Ties Grotenhuis, rechtenstudent uit Groenlo) van Mark Ebbers (tekstschrijver, ook uit Groenlo) roept bij ons, twee gepensioneerde juristen uit Zelhem en Vorden, verschillende vragen op. Ties wil een bindend referendum, kernenergie en minder mensen.
Waarom is Ties voor een bindend referendum? Omdat er 'nu veel te veel compromissen (worden) gesloten', aldus Ties die klaarblijkelijk ook iets tegen polderen heeft. Wat een referendum oplevert zien we aan de Brexit, bepaald geen wenkend perspectief. En dat referendum was alleen maar bindend omdat David Cameron dat zo wilde, niet omdat het moest. Wordt er met de grootst mogelijke minderheid rekening gehouden? Welk wereldbeeld heeft Ties eigenlijk? Denkt hij echt dat onze samenleving goed bestuurd kan worden met een simpel antwoord op een al even simpele ja-nee-vraag? Over de EU, het klimaat of kernenergie? Besturen bij de waan van de dag?
Dan kernenergie. Voor de korte en de middellange termijn gaat kernenergie niet helpen. Het duurt immers zo'n twintig jaar voordat een moderne kernenergiecentrale is ontworpen en gebouwd, tot 2040 dus. Hebben we zoveel tijd? Vermoedelijk niet. Al die andere maatregelen (energie uit wind, zon en getijden) blijven dus waarschijnlijk nodig. Maar het is natuurlijk niet verboden over kernenergie te blijven nadenken.
Minder mensen? Volgens het CBS houden geboorte en sterfte in 2040 elkaar in evenwicht en is er een migratiesaldo van plus 50.000. Voor 2060 geldt hetzelfde. Gaat het Ties soms om minder migranten? Minder, minder, minder? Waar hoorden wij dat eerder?
Tot slot nog dit. Ties hoopt op een coalitie van (lees en huiver) FvD, PVV, Code Oranje en BBB. Die partijen (en dan nog alleen de eerste twee; die andere twee splinters tellen helemaal niet mee) staan in de peilingen samen op zo'n 20-25 zetels. Weet Ties dan niet dat voor de door hem zo begeerde meerderheid in de Tweede Kamer 76 zetels nodig zijn? Weet Ties ook niet dat zijn voorkeur uitgaat naar de speeltjes van - naar onze mening - een narcistische leugenaar, een racistische volksmenner, een corrupte oud-wethouder en een bonte verzameling boeren, burgers en buitenlui? Of is Ties een dromer die meelift op de vrijheid van meningsuiting?

Theo Heere, Zelhem (oud-burgemeester)
Jan Ilsink,
Vorden (oud-rechter)