Halle krijgt drie rode kastanjebomen terug

HALLE - De oudere inwoners van Halle kunnen ze zich nog wel herinneren: de drie rode kastanjebomen, die op de parkeerplaats stonden van Dorpshuis De Korenaar toen dat nog een bijgebouw van de Gereformeerde kerk was. Die bomen zijn al lang weg, maar de parkeerplaats krijgt met drie nieuwe bomen zijn oude aanblik terug, dankzij een schenking van drie partijen.

Ieder jaar schenkt Vereniging Bomenbelang Bronckhorst een al wat grotere boom voor een openbare plek. Dit jaar werd gekozen voor een rode kastanjeboom op de parkeerplaats van Dorpshuis De Korenaar. De andere twee kastanjes worden geschonken door de gemeente Bronckhorst en Klanderman Boomkwekerijen. Het trio wordt in maart geplant, maar zonder publiek vanwege de coronamaatregelen. Voordat de Korenaar in 2012 het Dorpshuis werd, was het een bijgebouw van de Gereformeerde kerk. Door het samengaan met de Hervormde gemeente tot de Protestantse gemeente van Halle kreeg het gebouw een andere functie en werd de parkeerplaats gebruikt bij kerkdiensten. Wim Klanderman benaderde als lid van Vereniging Bomenbelang de gemeente Bronckhorst met het verzoek mee te helpen om de drie bomen te vervangen. Gebiedsambtenaar Arie Vries reageerde positief. Voor de derde boom wilde Wim vanuit de firma Klanderman een bijdrage leveren. Als inwoner van Halle en als actief betrokkene bij de Werkgroep Buitengebied van Halles Belang schenkt hij de boom ter viering van het 100-jarig jubileumjaar in 2020 van Halles Belang.

Uitzicht
De beheerder van het Dorpshuis en de huisarts, die praktijk houdt in een gedeelte van het Dorpshuis, zijn enthousiast. Hun uitzicht zal verbeteren en zij juichen meer groen in het dorp toe. De rode paardenkastanjeboom (aesculus carnea ‘Briotii') geeft het begin van de lente aan, want het is een van de eerste bomen waarvan het blad uitloopt. Daarop volgt in mei de schitterende bloei met lichtrode ‘kaarsen'. De rode paardenkastanje is een waardevolle voedselplant voor bijen, vlinders en vogels en is minder gevoelig voor de mineermot en de kastanjebloedingsziekte. Vruchten zal deze boom nauwelijks geven, wat gunstig is voor de parkerende automobilisten.