Ook Johannes en Joanne Regelink van De Patrijs waren blij met het groene lintje van Herman van Rooijen (r.). Foto: PR

Ook Johannes en Joanne Regelink van De Patrijs waren blij met het groene lintje van Herman van Rooijen (r.). Foto: PR

GroenLinks beloont sociale en groene initiatieven in Bronckhorst

Vervolg van voorpagina

BRONCKHORST - De prijs bestaat uit een speld in de vorm van een groen lintje. Dit jaar werden per categorie drie genomineerden voorgelegd aan de lokale leden van GroenLinks. De Patrijs won in de categorie groen en Theetuin Vierakker in de categorie sociaal.

Er gebeurt op dit moment veel rondom de burgerboerderij de Patrijs van Johannes en Joanne Regelink. Op de dag van de uitreiking konden de leden de eerste producten kopen in de eerste zelfservice-verkooplocatie in de proeflokalen in Zutphen. Ook werd voor het eerst kaas gemaakt van melk van de boerderij. Maar niet alles gaat vlekkeloos. Ondanks dat het initiatief door velen wordt omarmd, verlopen gesprekken over financiering van hun bedrijf bij traditionele banken en ook over vergunningen van bijvoorbeeld verkooplocaties binnen de gemeente Bronckhorst niet altijd soepel.

Dit tot grote frustratie van Johannes en Joanne. "Een gemengde, ecologische, natuurinclusieve boerderij, daar dromen wij van. Nu staan de koeien nog jaarrond op stal. Het landschap bestaat vooral uit strakke, eentonige velden vol Engels raaigras. Wij werken aan een gemengde boerderij waar de bodem gezonder wordt, bloemen en insecten terugkeren en CO2 wordt vastgelegd. De barriéres die worden opgeworpen voor de transitie naar een natuurinclusieve landbouw zouden moeten worden geslecht. De overheid kan daarbij een cruciale rol spelen.”

Geen bezoekers
Hoe dynamisch het er op dit moment aan toegaat bij De Patrijs, zo stil is het nu in en rondom Theetuin Vierakker. Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om mensen op een laagdrempelige manier in contact te brengen met natuur, cultuur en duurzaamheid. Het bruisende is er op dit moment vanaf. Maar de ideeën en energie om weer aan de slag te gaan als de regels het toelaten zijn onverminderd groot bij de initiatiefnemers. Bart Hiddinga en Rikjan Omvlee startten in de zomer van 2014 met hun theetuin. Naast een kop thee kan men hier terecht voor veel meer. Er worden workshops, theater- en muziekvoorstellingen en tuinier-cafés georganiseerd. Een enthousiaste groep vrijwilligers helpt Theetuin Vierakker met het inrichten en onderhouden van de tuinen. Zij verzorgen de planten, wieden onkruid, leggen paden aan, zaaien en verpotten de jonge planten, en helpen bij de oogst van groente en fruit. Deze tuinen zijn gratis te bezoeken.


Ook Johannes en Joanne Regelink van De Patrijs waren blij met het groene lintje van Herman van Rooijen (r.). Foto: PR

Herman van Rooijen (r.) reikt een groen lintje uit aan de initiatiefnemers van Theetuin Vierakker, Rikjan Omvlee (l.) en Bart Hiddinga. Foto: PR