Nieuwe multifunctionele sportaccommodatie geen hamerstuk

HENGELO – In de commissievergadering ging het donderdag over de nieuwe multifunctionele sportaccommodatie in Keijenborg. Hoewel de partijen sympathiek staan tegenover de plannen en de enorme inzet en samenwerking van het Keijenborgse projecteam, blijkt dat er twijfels bestaan bij de raadsfracties over of nu een ‘go’ geven op de plannen, de juiste keuze is. Het blijft dus nog spannend voor de sporters die hopen op nieuwbouw in Keijenborg.

Door Henk Klein Holte

Zo zijn er gedachten over een mogelijke nieuwbouw van de plaatselijke basisschool en hoe die in dit project zou kunnen worden ingeweven. Maar ook rezen er vragen rond het Integraal Huisvestings Plan (IHP), waar het wachten nog op is, waarin de belangen voor de schoolkinderen en goede huisvesting en de behapbaarheid wordt afgewogen voor heel Bronckhorst. Dan zijn er fracties, die zich afvragen of er niet beter eerst een integrale visie op sport in Bronckhorst (midden) kan worden gepresenteerd en dan zijn er nog de twijfels omtrent de financiële positie van de gemeente, ook met het oog op de gevolgen van de coronacrisis.

Gevolg van deze vraagtekens is dat de instemming met het beschikbaar stellen van de bijdrage van de gemeente van anderhalf miljoen euro voor het realiseren geen hamerstuk blijkt. De raadsleden zullen zich eerst tijdens de raadsvergadering nog buigen over deze investering. Lucy Hermsen sprak namens basisscholenkoepel Pro8 in tijdens de vergadering en legde de commissieleden uit dat het schoolgebouw van de Bernardusschool in slechte conditie is. Er staan op korte termijn veel onderhoudskosten te wachten aan onder meer het dak en vanwege betonrot en bovendien dient de slechte ventilatie te worden aangepakt, terwijl het vijftig jaar oude gebouw niet energie-zuinig is. “De totale kosten worden geraamd op 1,4 miljoen euro. Dat bedrag is haast vergelijkbaar met de kosten voor nieuwbouw van de school binnen het plan voor de multifunctionele sportaccommodatie. Nu aanhaken betekent een voordeel voor de kinderen van nu, met toekomstgericht onderwijs in een comfortabele omgeving, met de koppeling tussen onderwijs en sport. Investeren in het oude gebouw zou weggegooid gemeenschapsgeld betekenen, als er over tien tot twintig jaar een nieuw schoolgebouw moet komen.”

Een tweede inspreker op het onderwerp was Willem-Jan van Vijfeyken, voorzitter van de dorpsraad van Keijenborg. Hij stelde dat er wel enige haast is geboden bij de besluitvorming, na vijf jaar praten. “Haalbaarheid gepaard met verschillende subsidies, die allemaal ‘opgelijnd’ staan. In het haalbaarheidsonderzoek was aanvankelijk uitgegaan van een plan mét de school, maar door uitblijven van het IHP, is de school er uiteindelijk afgehaald. Het haalbaarheidsonderzoek kende een positieve uitkomst. Het plan was ingegeven door de behoefte op het gebied van sport. Hopelijk wordt niet het kind met het badwater weggegooid.”
Vanuit de commissie werd de rol van Bronckhorst gehekeld. De gemeente blijft achter met zowel het integrale huisvestingsplan als de integrale sportvisie, was de indruk. Luuk Preijde (PvdA) vroeg aan de wethouder: Is de school afgehaakt omdat de gemeente het huisvestingsplan niet op orde heeft?” En Ulrike ter Braak (GroenLinks) vroeg aan sportwethouder Evert Blaauw: “Wanneer kunnen we dat integrale visiestuk nu eens verwachten, wethouder. Want nu bekruipt me het gevoel alsof we eerst een badkamer realiseren en vervolgens het huis gaan bouwen; we geven 1,4 miljoen uit aan een vooruitgeschoven plan, terwijl we maar 8 miljoen beschikbaar hebben als budget voor heel de gemeente.”

Wethouder Blaauw verweerde zich door te stellen dat dit initiatief met burgerparticipatie al in 2016 in gang is gezet en dat de eerste aanzet al door het vorige college werd gegeven. Nu moet er rekening worden gehouden met de subsidies, waaronder de zogeheten Dorpendeal, die goed is voor 250.000 euro. Keijenborg staat bovenin het lijstje waaruit de provincie tien projecten kiest. Wordt nu geen actie ondernomen, moet de Keijenborgse aanvraag weer achter aansluiten, zo waarschuwde Blaauw. “Wat de Sportvisie betreft; we zijn bezig met de samenleving voor het ophalen van input, zie het Contact van afgelopen week. Eerst richten we ons op de software -de inhoud, de behoeften, het verbinden en versterken; pas dan gaan we over op de hardware, de stenen. In juni of juli kunnen we de visie naar de raad sturen.”

Paul Hofman reageerde op de suggestie van onder anderen Preijde (PvdA) en CDA’er Wilko Pelgrom dat de gemeente laks is met het opstellen van het IHP: “Er ligt nog geen IHP omdat eind 2020 van de Zelhemse scholen én koepel Pro8 de vraag kwam het tijdspad voor het IHP op te rekken in verband met de coronasituatie, in het belang van de leerlingen. Daar hebben we mee ingestemd, omdat net als de scholen ook wij druk waren met de coronacrisis.”
Maar de wethouder wil vooruitlopen op het huisvestingsplan door de nieuwbouw voor de Bernardusschool meteen op de rol te zetten. “Er is onderhoud te doen en het gebouw is te groot, dus ik snap de wens van mevrouw Hermsen en heb er ook met Pro8 over gesproken, maar er is geen bouwkundige ingreep nodig. En de voorziening voor het behandelen van de betonrot is bij lange na niet toereikend als financiering voor nieuwbouw. Ik heb ook met de andere achttien scholen in deze gemeente te maken. De urgentie is bijvoorbeeld in Zelhem, waar twee scholen willen fuseren, nog groter.”