Een van de belangrijkste doelstellingen van is het behoud van de oorspronkelijke flora en fauna in het gebied. Foto: Jan Hendriksen

Een van de belangrijkste doelstellingen van is het behoud van de oorspronkelijke flora en fauna in het gebied. Foto: Jan Hendriksen

Eerste natuurbegrafenis in Vorden kan al in het late voorjaar

Inrichting Natuur- begraafplaats Schapenmeer vordert gestaag

Door Jan Hendriksen

VORDEN - De werkzaamheden voor de inrichting van Natuurbegraafplaats Schapenmeer aangrenzend aan de Algemene Begraafplaats in Vorden vorderen momenteel gestaag. Verwacht wordt dat de eerste begrafenissen al in het late voorjaar kunnen worden gehouden.

Het ongeveer 60 hectare grote natuurgebied dat begrensd wordt door de Oude Zutphenseweg, Hamelandweg, Enzerinckweg en Galgengoorweg wordt opgewaardeerd. Zo wordt onder andere heide weer teruggebracht. Het gedeelte waar de natuurbegraafplaats komt is 6,5 hectare groot. Er worden bospaden aangelegd voor bezoekers.
Nadat de gemeente Bronckhorst eind vorig jaar had ingestemd met een wijziging van het bestemmingsplan van het gebied ging de nieuwe beheerder van het natuurgebied, Natuurbegraafplaatsen van Waarde uit het Drentse Eext, aan de slag om onder meer de biodiversiteit van het gebied te vergroten. Zo wordt de poel vrijgehouden en krijgt een deel van het productiebos hogere natuurwaarden.

Rondleiding
“Als wij straks open zijn, kunt u zeven dagen in de week bij ons terecht voor vrijblijvende informatie of een rondleiding. Wij vertellen u graag alles over natuurbegraven”, zegt Ingeborg Roos namens Natuurbegraafplaats Schapenmeer. Het team van Natuurbegraafplaats Schapenmeer bestaat uit drie dames en een natuurbeheerder, allen afkomstig uit de omgeving van Vorden.
Eén van de belangrijkste doelstellingen van Natuurbegraafplaats Schapenmeer is het behoud van oorspronkelijke flora en fauna in het gebied. “Door een natuurgraf te reserveren draagt men straks direct bij aan het in stand houden van de natuur in dit gebied voor toekomstige generaties”, aldus Ingeborg Roos. De Zutphense is sinds 1 februari werkzaam bij Natuurbegraafplaats Schapenmeer als PR-coördinator.

Harmonie
Op Natuurbegraafplaats Schapenmeer begraaft men de overledene in harmonie met de natuur. Dat betekent dat de begraafplaats het milieu zo min mogelijk belast en past binnen het bestaande bosbeheer. Kleding van overledene, een lijkwade, kist, urn of mand zijn daarom van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt. Een gedenkteken is aanwezig in de vorm van een boomschijf met inscriptie.
Bij natuurbegraven gaat het graf voor altijd op in de natuur. “Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu. Dat is waarom steeds meer mensen kiezen voor deze vorm van begraven”, legt Roos uit.

Iedereen
Op de Natuurbegraafplaats Schapenmeer krijgen graven alle ruimte. Ze worden niet geruimd, het grafrecht is eeuwig en een laatste rustplaats hier is voor iedereen, ongeacht geloof of afkomst. Op de natuurbegraafplaats worden bospaden aangelegd voor de bezoekers, zodat er geen schade ontstaat op plekken waar graven zijn en waar begroeiing is. Ook zal er een speciale ceremonieplek worden aangelegd. “Dat is een open plek, vlak bij de poel, waar het mogelijk wordt om een afscheid in de open lucht te organiseren”, aldus Ingeborg Roos.
Voor parkeren zal Natuurbegraafplaats Schapenmeer gebruik maken van de parkeerplaats bij de Algemene Begraafplaats. Voor mensen die moeilijk ter been zijn, komt er een elektrokar beschikbaar. Zo wordt het voor iedereen mogelijk om de natuurbegraafplaats te bezoeken.

Samenwerken
Natuurbegraafplaats Schapenmeer heeft al in een zeer vroeg stadium onder meer met omwonenden van de locatie een bijeenkomst belegd om de plannen van het gebied te presenteren. Ingeborg Roos: “Wij werken samen met andere natuurbegraafplaatsen op het gebied van natuur en natuurbegraven en daardoor kunnen wij waarde toevoegen aan een gebied. Voor de natuur én voor de mens.”

Een boomschijf met inscriptie is straks het enige dat zichtbaar is van een natuurgraf. Foto: PR
Een van de belangrijkste doelstellingen van Natuurbegraafplaats Schapenmeer is het behoud van de oorspronkelijke flora en fauna in het gebied. Foto: PR.