Wethouder economische zaken Willem Buunk. Foto: Roeban Kuiper

Wethouder economische zaken Willem Buunk. Foto: Roeban Kuiper

Ramen open!

Het zijn rare en zware tijden voor een groot deel van ons bedrijfsleven. Veel ondernemers moeten al langere tijd verplicht de deuren gesloten houden voor het publiek. De horeca en winkels mogen mondjesmaat open voor het afhalen van bestellingen en sinds kort is er voor winkels bezoek op afspraak. In de productiehal en op de bouwplaats wordt hard doorgewerkt, maar met strenge voorzorgsmaatregelen: handenwassen, mondkapjes en afstand houden. Bezoek en persoonlijke ontmoetingen zijn beperkt tot het hoogstnoodzakelijke. Overleg met klanten en toeleveranciers gaat via videobellen.

Nog meer dan normaal is bedrijvigheid afgesloten en onzichtbaar voor de samenleving. Gelukkig mogen de ramen weer een klein stukje open. Er blijven zorgen over de besmettingsgraad, maar de vaccinatiecampagne komt op stoom. Het is voor ondernemers tijd om, voorzichtig, na te denken over hoe ze straks weer mensen mogen verwelkomen in hun bedrijf. Wie het nu slim aanpakt, heeft daar straks voordeel bij.

Online en afhaal blijvertjes?
Veel van onze lokale winkels, bijvoorbeeld modezaken zoals Puur Fashion in Zelhem en By Jessi in Hengelo, hebben een online verkoopkanaal geopend. Dat bleek veel werk, maar het moest wel door de lange sluiting. Met winkelen op afspraak trekken ze nu hopelijk ook weer klanten naar de fysieke winkel, maar het zou mij verbazen als de combinatie met online verkoop niet een blijvertje is.

Ook de horeca gooide het een groot deel van het afgelopen jaar over een andere boeg. Zelfs onze bekende Achterhoekse traditie-restaurants zoals De Gouden Karper, Hotel Bakker en het Wapen van Bronkhorst gingen afhaalmenu’s aanbieden. Dat kan de beleving van de vertrouwde gastvrijheid in de gelagkamer en op het terras natuurlijk nooit vervangen, waar de vaste klantenschare naar snakt. Maar als ik voor mezelf spreek, zou ik het wel fijn vinden als ik ook de afhaalmenu’s kan blijven bestellen.

Heropening komt dichterbij
We staan op de drempel van de behoedzame en stapsgewijze heropening van bedrijven. Dat is een goed moment om te bedenken of we weer gewoon terug willen naar het oude, of dat we ook de online contacten met klanten en zakenrelaties willen behouden. Mij lijkt het verstandig beide te blijven doen. Klanten komen niet vanzelf terug. Stagiairs en nieuwe medewerkers komen niet vanzelf op de vacatures af. De Talententuin, het succesvolle jaarlijkse evenement voor stageplekken in de techniek in de Achterhoek, is dit jaar online georganiseerd. Op www.talententuinachterhoek.nl staan prachtige filmpjes van bedrijven die zichzelf presenteren aan studenten, maar helaas niet van een bedrijf uit Bronckhorst.

Laat je bedrijf zien
Mijn oproep aan bedrijven in Bronckhorst is: gooi straks als het weer kan de ramen wagenwijd open! Verwelkom niet alleen klanten en zakenrelaties, maar laat ook het grote publiek zien wat je doet! Laat iedereen in het dorp zien welke mooie producten je maakt. Laat zien waar je trots op bent. Laat iedereen kennismaken met de goede dienstverlening en de persoonlijke behandeling waar bedrijven in Bronckhorst zo ontzettend goed in zijn. Laat iedereen weten hoe je je inzet om aan specifieke vragen van klanten tegemoet te komen en prachtig maatwerk levert. En laat collega-bedrijven ook eens zien wat je voor elkaar kunt betekenen. Bronckhorster bedrijven zijn bescheiden over de kwaliteit van hun werk. Wat mij betreft te bescheiden. Gooi de ramen open!

Willem Buunk, Wethouder economische zaken