Inspreker waarschuwt raadsleden voor 'buitenspelval' RES

Regionale Energie Strategie zet te hoog in vindt Rob Meenhuis

Door Henk Klein Holte

HENGELO/BRONCKHORST – Rob Meenhuis van de Stichting Tegenwind Keppel en Eldrik deed een klemmend beroep op de gemeenteraadsleden van gemeente Bronckhorst alert te zijn op het proces rond wind- en zonne-energie: “Laat u zich als raad niet voor de tweede keer buitenspel zetten!”

Meenhuis sprak in tijdens de commissievergadering van Bronckhorst. Hij maakt zich zorgen dat er verkeerde keuzes worden gemaakt in deze regio, waardoor de Achterhoek, en Bronckhorst in het bijzonder, straks een onnodig grote opgave op het gebied van groene energie op het bordje krijgt geschoven. Hij noemt het RES-bod (Regionale Energie Strategie) te hoog. “We zijn in de Achterhoek al prima op stoom. Het is het moment voor herijking van de doelstelling voor 2030.”

Meenhuis noemt de hogere Achterhoekse doelstellingen van de RES 1.0 niet realistisch. Beter is ook je te richten op de doelstelling voor 2050. Het RES-bod dat er ligt is te hoog en de kans bestaat dat landelijk na 2030 een grotere opgave wordt neergelegd en dat die dan voor de Achterhoek nog groter wordt omdat we hier nu eenmaal meer ruimte hebben.” Deze streek zou dan een onevenredig groot deel van de landelijke opgave moeten verwerken.

Paarse vlekken
Dus predikt Meenhuis voor nu realisme, bij de gemeentelijke overheid. “Als we inzetten op de tijdslijn van 2050 in plaats van 2030 en het RES-bod niet onnodig hoog inzetten zal dat ons meer bewegingsvrijheid opleveren. Bovendien kunnen we dan gebruikmaken van nieuwe innovaties die er nu eenmaal aan komen. Bovendien kunnen we eerst het elektriciteitsnetwerk passend maken en het draagvlak onder de bevolking op orde brenge", doelt hij op het gegeven dat lang niet alle opgewekte energie terug geleverd kan worden aan het netwerk. "En we zijn nog steeds niet volledig geïnformeerd. Op de RES-bijeenkomst van 14 januari werden twee belangrijke sheets weggelaten. Maar daarop waren de paarse vlekken te zien in de Achterhoek, voornamelijk in Bronckhorst, waar plek zou zijn voor windturbines.”

Meenhuis stelt voor het RES-bod op 0,65 TeraWatt te zetten. Hij waarschuwt de raadsleden: “De raad moet zich niet opnieuw buitenspel laten zetten. De colleges geven in juli een 'voorlopig bod' af, richting Den Haag. Maar je weet hoe zo’n concept-bod als vertrekpunt wordt gebruikt om de zaken alvast in te vullen.”

Herman van Rooijen (GroenLinks) vond dat Meenhuis ‘grote woorden gebruikt’: “Hoe bedoelt meneer Meenhuis dat, dat de raad zich niet voor de tweede keer buitenspel moet laten zetten? De gemeenteraad is immers het hoogste orgaan, dat uiteindelijk een besluit al dan niet moet accorderen! Kan meneer Meenhuis uitleggen wat hij bedoelt?”

Meenhuis: “Dat heb ik net al gedaan; op 1 juli gaat het voorlopige bod naar Den Haag. Je zou je als raad moeten afvragen of je dit gewijzigde RES-bod wilt. Of je accepteert dat deze mutatie gaat plaatsvinden. En hoe je ermee om wilt gaan, dat je in een eerdere fase al eens bent gepasseerd, bij het ‘voorlopige RES-bod’ en dat de burgers niet zijn geïnformeerd!”