Lucy Peters (l.) en Anneke Guichelaar met hun digitale kunstroute. Foto: Arjen Dieperink

Lucy Peters (l.) en Anneke Guichelaar met hun digitale kunstroute. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Kunstroute Lochem tijdens Pasen digitaal van start

LOCHEM - Bestuursleden Lucy Peters en Anneke Guichelaar van de Stichting Kunst Initiatief Lochem zitten aan de koffie met een plakje zelfgemaakte cake met een toefje slagroom. De dames houden van gezelligheid, maar daarvoor zitten ze deze keer niet bij elkaar. Het gaat om de Kunstroute. "Die wordt dit jaar wordt in een gewijzigde vorm aangeboden", zeggen ze terwijl Lucy de laptop op tafel zet.

Door Arjen Dieperink

De Stichting Kunst Initiatief Lochem, die in maart 1999 werd opgericht, organiseerde gedurende het Paasweekend exposities. Voorgaande jaren konden ook kunstenaars van buiten de gemeente Lochem meedoen. "Dit jaar hebben wij mede door de coronamaatregelen besloten dat uitsluitend Lochemse kunstenaars kunnen deelnemen. Verder gaan wij geheel digitaal, mede omdat we vorig jaar de boekjes en flyers van de Kunstroute 2020 hebben moeten weggooien", vertelt Lucy Peters.

Verantwoord
Peters wijst naar de afbeelding op haar laptop: "Kijk, er zijn 33 deelnemende kunstenaars. Tijdens de Kunstroute 2021 bezoekt men hen via onze site. De bezoekers kunnen vervolgens afspraken met de kunstenaars maken op welke dag en tijdstip zij de kunstwerken komen bekijken. Op deze manier kunnen wij een RIVM-verantwoorde Kunstroute 2021 houden."
Op de site presenteren de professionele, semi-professionele en amateurkunstenaars zich in een filmpje van een minuut. Ook laten zij hun werken zien. Dat kunnen schilderijen zijn in uiteenlopende technieken, krijtpanelen, hout-, vilt, keramiek-, brons en metaalobjecten. Ook komen tassen van gerecycled materiaal, fotografie en overige toegepaste kunst voorbij.

Expositiewaardig
De Stichting Kunst Initiatief Lochem kent geen ballotage en coördineert evenmin het aanbod van de kunstenaar per locatie. "Wat wij wel doen is erop toezien dat de werken expositiewaardig zijn", laten de dames weten. Vanaf Pasen 2021 is de route digitaal te zien. "Afspraken met de kunstenaars om de kunstvoorwerpen fysiek te komen bekijken kunnen het gehele jaar worden gemaakt en vallen in verband met de coronamaatregelen onder de verantwoording van de kunstenaar", aldus Lucy Peters en Anneke Guichelaar.

Vanaf Pasen
2021 via de
site te zien


www.kunstinlochem.nl