Gevaarlijke kruising Lochemseweg Almenseweg (N346) krijgt waarschijnlijk rotonde

WARNSVELD - Na de gemeente Lochem, wil Zutphen geld vrij maken voor het verkeersveilig maken van het kruispunt Lochemseweg - Almenseweg (N346). Als de gemeenteraad akkoord gaat en ook de gemeente Bronckhorst financieel wil bijdragen dan kan gestart worden met de aanleg.

De gevaarlijke kruising is al enige jaren aandachtspunt van de provincie Gelderland, de politie, de gemeenten Lochem, Zutphen en Bronckhorst, weggebruikers, inwoners en gemeenteraden. Na de reconstructie van de weg en de aanpassing van het kruispunt N346-Almenseweg in 2016-2017 is het aantal aanrijdingen en ongevallen met letsel niet verminderd. De provincie heeft vervolgens onderzocht of er sprake is van een structureel veiligheidsknelpunt en wat de oorzaken van de geconstateerde (bijna-)ongevallen zijn. Hieruit is gebleken dat aanpassingen aan het kruispunt nodig zijn.
Uit het verkennende onderzoek van de provincie Gelderland, in samenwerking met de gemeenten en politie, komt een rotonde als meest passende oplossing naar voren. Wethouder Matser: “Een rotonde is dé oplossing op deze plek.”

Onderzocht is,
of er sprake
is van een
structureel
veiligheidsknelpunt


Tot nu toe ontbraken de middelen er wat aan te doen, zegt Matser. “De provincie heeft een subsidie gekregen waardoor de gemeenten Zutphen, Lochem en Bronckhorst voor een bescheiden bedrag dit probleem kunnen oplossen. Het is fijn dat er nu een mogelijkheid is voor deze verkeersonveilige situatie."

De totale projectkosten zijn 785.000 euro. Hiervan wordt een deel door het Rijk en de provincie gefinancierd. De gezamenlijke gemeenten wordt gevraagd om 142.500 euro bij te dragen. Voor Zutphen betekent dit een bedrag van 47.500 euro. Het College van B&W vraagt de Zutphense gemeenteraad geld hiervoor vrij te maken.