Wijnand Bijenhof bij de versierde aanhanger bij zijn afscheid. Foto: PR

Wijnand Bijenhof bij de versierde aanhanger bij zijn afscheid. Foto: PR

Wijnand Bijenhof neemt 'na 33 mooie jaren' afscheid bij Bargeman

VORDEN - Na ruim 33 jaar nam Wijnand Bijenhof woensdag 31 maart afscheid van aannemersbedrijf Bargeman Vorden. Dat had in deze coronatijd zomaar haast ongemerkt kunnen passeren. Maar niets is minder waar. Naar de mogelijkheden werd alles uit de kast gehaald om het tot een onvergetelijk afscheid te maken. “Dit had ik helemaal niet verwacht. Maar het is een dag geworden om met veel plezier op terug te kijken.”

Door Henk Klein Holte

Wijnand Bijenhof had woensdag zijn laatste werkdag bij Bargeman. Hij ging met vervroegd pensioen met de zwaar werk-regeling, die bestaat voor mensen in lichamelijk zware beroepen. Tot zijn verrassing stonden zijn collega’s ’s ochtends voor zijn deur om hem naar de laatste klus te brengen. Dat gebeurde met een groot bord op de aanhanger en een rondrit door Vorden. “Dat was mooi. Daarna heb ik mijn laatste werkdag gehad in de buurtschap Linde. Ik heb gewoon gewerkt. Aan het eind van de dag waren al mijn collega’s er weer, om me op te halen.”

Vandaaruit werd opnieuw een rondrit gemaakt. Bijenhof: “Dwars door Vorden. In het centrum was het best druk en we trokken veel bekijks. Toen zijn we bij mijn huis langs gegaan. Daar was de boel versierd. Mijn zoons en schoondochters hadden onder meer een visser op het dak gezet met een paar kratten bier en een fles aan de hengel. Vissen is mijn hobby, net als motorrijden.”

Hij kwam op 5 oktober 1987 bij het Vordense aannemersbedrijf in dienst. “Wijnand is een goed vakman -timmerman- en een allrounder. Hij ging geen karwei uit de weg. Enorm sterk, handig, maar ook gekenmerkt door zijn humor en aanstekelijke lach”, zo omschrijft Hans Bargeman. Hij runt het bedrijf nu samen met zijn broer André, de vierde generatie inmiddels. Aannemersbedrijf Bargeman Vorden is al honderd jaar actief op het gebied van nieuwbouw, verbouw en renovatie in de woning- en utiliteitsbouw. “Van een klein metselbedrijf zijn wij uitgegroeid tot een allround bouwbedrijf. Onze opdrachten bevinden zich hoofdzakelijk in de regio rondom Vorden.”

Voor Bijenhof begint een nieuwe fase en hij verwacht dat het wel even wennen zal zijn. “Ik had op vrijdag altijd al vrij, een ‘ouwe lullendag’. Maar nu hoef ik helemaal niet meer, best een apart gevoel. Maar het is ook mooi geweest, dat merk ik wel aan het lichaam. Ik heb in totaal 47 jaar gewerkt. Het is een goede zaak dat deze regeling voor zware beroepen bestaat”, vindt Bijenhof.
De nieuwe situatie moet nog bezinken, een dag na zijn afscheid. “Ik heb 33 mooie jaren gehad bij Bargeman. Leuke dingen meegemaakt met collega’s en ik heb mooie anekdotes over gehouden aan situaties bij klanten. En ik ben het bedrijf ook dankbaar voor de steun in de moeilijke periodes”, verwijst hij naar het verlies van zijn vrouw. “Ik zal al de contacten gaan missen. Al zal ik met mijn vaste maatjes wel contact houden. Daarnaast ga ik mijn vrije tijd zeker besteden aan vissen en motorrijden. Als het straks weer kan, bijvoorbeeld een paar dagen naar de Eifel om te toeren, samen met mijn zoons en schoondochter en een goede vriend van me. En natuurlijk mijn moeder en mijn zoons helpen bij klussen, dus ik heb zeker nog genoeg te doen voorlopig.”