Raad akkoord met aanleg fietsstroken

BRONCKHORST - De aanleg van de rode fietsstroken ter bevordering van de veiligheid op enkele wegen in en om Drempt en Hoog- en Laag-Keppel gaat door. De gemeenteraad was unaniem dat dit moet gebeuren. Enige punt van discussie was de financiering van het circa 250.000 euro kostende project.

Op de Eldrikseweg, de Barlhammerweg en de Zomerweg moeten rode fietsstroken gaan zorgen voor een veiligere situatie voor fietsers. De gemeenteraad van Bronckhorst was unaniem dat de aanpassing, die een kwart miljoen euro kost, er snel moeten komen. Wel was er discussie over uit welk potje het benodigde budget zou moeten komen. Valt dit onder onderhoud? Dan is deze investering niet in de begroting opgenomen. Of kan het college de dekking halen uit de investeringsagenda leefbaarheid? Het CDA en D66 dienden een amendement in om toch voor de eerste optie te gaan. "Vanuit onderhoud? Zo zit onze begroting niet in elkaar. Ongedekte amendementen zou ik u echt willen ontraden", beklemtoonde wethouder Paul Hofman in zijn reactie. "U heeft pas nog 250.000 euro aan extra middelen voor het onderhoud beschikbaar gesteld; dat is nu net toereikend om de wegen in onze gemeente in stand te houden. Maar er is geen budget over voor deze investering. Dat is niet erg, maar daarom vraag ik u als raad nu om geld voor de aanleg van deze fietsstroken. De prioriteitstelling is aan u als gemeenteraad."
Hofman toonde zich content dat de raadsleden zich hard maken voor een veilige plek op de weg voor de fietser. "Idealiter zou voor een vrij liggend fietspad worden gekozen. Maar dat kost grofweg een miljoen euro per kilometer. Wellicht kan dat later, mochten er bijvoorbeeld snelfietsverbindingen aan de orde komen, nog eens worden bezien."
De wethouder wil net als raadsleden graag laten meten hoe de aanpassingen zullen uitpakken. Bekend is dat er gevaarlijke knelpunten zijn, door zwaar vrachtverkeer door de kernen en hardrijders. Op de vraag om flitspalen antwoordde de wethouder dat dat aan het openbaar ministerie is, niet aan gemeentes. "Het is lastig. Snelheid meten kan natuurlijk wel, maar ik zou ook graag weten hoe het met de beleving zit", zegt Hofman. "Ik moet hierbij denken aan Simon, die jongen die door een auto met zijn fiets in de sloot belandde en mij vroeg: 'Doe hier iets aan!'" Dat gaat nu dus echt gebeuren.