Ontroerende beeld Verdriet van beeldhouwster Maïté Duval. Foto: PR
Ontroerende beeld Verdriet van beeldhouwster Maïté Duval. Foto: PR

Hommage aan Maïté Duval

VORDEN - Op 2 november 2019 is Maïté Duval overleden. Van deze grande dame in de beeldhouwkunst worden tot en met 4 juli opnieuw haar bijzonder fraaie en ingetogen beelden geëxposeerd bij A-quadraat. In haar rijke oeuvre ziet een aandachtige kijker hoe zij blijk gaf van een enorme expressie die zij in begrippen als emotie en verlangen wist weer te geven.

De beelden Verdriet en Rust waren al eerder te bewonderen in de galerie, maar haar laatste beeld Inspiratie is in deze expositie prominent aanwezig. Het oeuvre van Maïté Duval beweegt zich tussen de zelfbewuste vrouwfiguren en de bijna broze portretten als Melancholie en het ontroerende beeld Verdriet.

Voor Maite was beeldhouwen een doorgaande zoektocht naar zichzelf. Zo vertelde zij eens dat zij na de dood van haar man het idee had nooit meer beelden te kunnen maken totdat zij op een gegeven moment weer een vorm voorogen kreeg. Een boog die haar interesse opwekte en uiteindelijke resulteerde deze boog in het beeld Arcade. Een achteroverliggende vrouw met een hoge, holle rug. Het laat zien hoe zij in die periode naar Thierry, haar man, kon verlangen. Ook dit beeld is bij A-quadraat te zien.

Met deze bijzondere expositie in de beeldentuin is ook het seizoen 2021 in de beeldentuin geopend. Opnieuw bijna honderd beelden in diverse materialen van professionele kunstenaars uit Nederland, België en Duitsland. In de galerie zijn schilderijen in olieverf van Alexander Bobkin en keramiek van Petra Wolf te zien.

Het beeld Rust van beeldhouwster Maïté Duval. Foto: PR