Windmolens

Windmolens

De hele windmolendiscussie verontrust me soms. Natuurlijk mag en moet iedereen zijn eigen mening hebben. Maar er wordt in deze wereld al genoeg verdeeld en wantrouwen gezaaid.

Veel bezwaren tegen windmolens zijn niet onterecht. Maar laten we ook kijken naar de voordelen. En naar de nadelen van waar we nu onze energie vandaan halen. En dan een afweging maken. Laten we beseffen dat de overheid geen vijand is, maar een verplichting heeft (ook zo vastgesteld door de rechter, zie Urgenda) om Nederland voor de toekomst leefbaar te houden.

De generaties voor ons deden hun uiterste best om ervoor te zorgen dat hun kinderen het beter hadden dan zijzelf en offerden daar veel voor op. Wij lijken soms zo met onszelf bezig dat we vergeten dat er straks volgende generaties zijn. Die volgende generaties hebben nog geen stem. We kunnen ze alleen een stem geven door ons voor te stellen dat ze over onze schouder meekijken naar onze beslissingen.

Er zijn op dit moment geen betere en snellere oplossingen dan zonneparken en windmolens. Natuurlijk ziet iedereen, als het dan toch moet, liever kleine windmolens dan grote. Maar er zijn al 30 kleine windmolens van 25 meter nodig tegen 1 windmolen van 150 meter. Als er alternatieven komen dan mogen ze zo snel mogelijk weer verdwijnen. Daar kunnen we het over eens zijn. Dat zal naar verwachting zo’n 15 tot 20 jaar duren. Maar laten we nu onze verantwoordelijkheid nemen. De bedreigingen door klimaatverandering zijn echt, de antwoorden hebben we al vijftig jaar lang uitgesteld. Vooruitschuiven is nu geen optie meer.

Vrijheid is ook: niet vastzitten aan hoe het was, maar kunnen en mogen veranderen. Wij hebben hier de ruimte om onze eigen energie op te wekken. Vroeger zorgde het land ook voor vrijwel alles wat we nodig hadden. Dat kan nu ook weer. Dat is een heel waardevol iets in deze tijd.

Peter Ganzevles,
Vorden