Open brief aan allen die de Achterhoek een warm hart toedragen

Als reactie op de column van wethouder Willem Buunk in de Contact Bronckhorst Zuid van 1 juni 2021

Beste Achterhoekers, inclusief degenen die ons besturen,

Wat prachtig schrijft wethouder Willem Buunk in zijn column in Contact Bronkhorst Zuid over al die kwaliteiten van de Achterhoek waarmee we ons onderscheiden van een heleboel andere delen van ons land. Toeristen komen hier graag wandelen en fietsen omdat ons landschap zo mooi is. Ze maken zo graag gebruik van onze horeca en campings omdat onze gastvrijheid en vriendelijkheid zo warm en oprecht zijn.

Maar diezelfde wethouder streeft naar een energie neutraal Bronckhorst in 2030, terwijl het landelijke streven 2050 is. Daar is op zich niks mis mee. Maar monsterwindmolens pal langs de Oude IJssel, één van de mooie rivieren van onze streek, staan daar wel héél erg haaks op.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde onlangs nog dat 75 procent van de Nederlandse bevolking zich zorgen maakt over de klimaatverandering. Velen zijn bereid zonnepanelen op hun dak te zetten. We hebben veel bedrijfsterreinen. Dat zijn niet de locaties waar toeristen graag langs fietsen. Op de daken van al die bedrijfsgebouwen kom je zelden een zonnepaneel tegen. Waarom landbouwgrond opofferen aan zonnepaneelparken, terwijl we op die daken meer zonnepanelen kwijt kunnen dan het netwerk aankan?

Maar ons elektriciteitsnetwerk is niet zwaar genoeg om alle energie, die gewonnen kan worden zonder ons landschap te schaden, te verwerken. Laten we investeren in het verzwaren van ons netwerk in plaats van in die onzinnige molens! Daarvoor zal zeker draagvlak zijn.


Bertie Ledeboer, Hoog-Keppel