Eric Kamerling was de laatste burgemeester van Vorden. Foto: Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden.

Eric Kamerling was de laatste burgemeester van Vorden. Foto: Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden.

Picasa

Laatste burgemeester van Vorden overleden

Algemeen

Eric Kamerling leidde de gemeente tot de fusie in 2004 tot Bronckhorst

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Eind juni is op 78-jarige leeftijd Erik Kamerling overleden, de laatste burgemeester van de voormalige gemeente Vorden. Eric Kamerling (VVD) bekleedde dat ambt van september 1988 tot december 2004. Op 1 januari 2005 ging Vorden samen met de gemeenten Hengelo, Steenderen, Hummelo en Keppel en Zelhem op in de nieuwe gemeente Bronckhorst.

Na het vervullen van zijn militaire dienstplicht werd Eric Kamerling in 1967 medewerker algemene zaken, onderwijs en vastgoed bij de gemeente Soest. In 1970 verhuisde hij naar Doorn waar hij bij de gemeente ging werken op de afdeling algemene zaken en registratie van het gemeentesecretariaat. Rond 1978 werd hij daar hoofd algemene zaken en in december 1980 werd Kamerling benoemd tot burgemeester van de toenmalige Groningse gemeente Warffum.
Tijdens zijn afscheid als burgemeester van Vorden, eind december 2004, werd Eric Kamerling benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij zei tijdens een afscheidsinterview in weekblad Contact Vorden dat hij deze onderscheiding zag als een beloning voor de vele dingen die hij naast zijn dagelijkse werk had gedaan. Kamerling had namelijk een echt Oranjegevoel. “Ik kan gerust stellen dat ik een Oranjefan ben. Natuurlijk ken ik het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus uit mijn hoofd”, vertelde hij destijds in het interview.
Ook mopperde hij aan de vooravond van zijn afscheid dat ‘Den Haag’ absoluut niet wist wat er in de Achterhoek leefde. “Nederland is op weg om veel te willen regelen middels wetten en andere besluiten. Nederland wordt zo een ‘overgeregeld’ land met inwoners die veel te veel op een kluitje in het westen en de grote steden wonen. Van hieruit kun je met al die files het westen niet eens meer bereiken. Een voorbeeld: het verbranden van afvalhout bij een boerderij in het buitengebied wordt door een ambtenaar op zes hoog in Den Haag verboden. Gewoonweg belachelijk. Hij weet niet waar hij het over heeft, weet absoluut niet wat de gewoontes in de Achterhoek zijn”, aldus Kamerling.

Kasteel Vorden
Over de veelbesproken verkoop van Kasteel Vorden was de overleden burgervader destijds kort en bondig. “Alle prijzen die in de pers of waar ook worden genoemd, zijn een farce. Ik doe er geen mededelingen over, ik laat geen enkel bedrag los. De raad doet daarover op 23 december 2004 een uitspraak”, aldus de burgemeester. Wel zei Kamerling destijds: “Ik heb goede hoop dat de ‘zekerheden’ en richtlijnen die het gemeentebestuur en de bevolking voorstaan bij de verkoop van het kasteel worden ingebouwd. Dat wil zeggen een openbare bestemming zodat er huwelijken kunnen worden gesloten en rondleidingen kunnen worden gehouden. En zeker geen hekken rondom het kasteel!”
Eric Kamerling vond het een voorrecht om als burgemeester vanuit het kasteel te mogen werken. “Als je uit het raam kijkt zie je eigenlijk alle vier seizoenen jaarlijks aan je voorbij trekken. Ik wandel of fiets altijd naar mijn werk. Vanuit mijn huis precies één kilometer. Even lekker ontspannen van de dagelijkse stress.”

Betrokken
Als burgervader was Kamerling altijd zeer betrokken bij het wel en wee van Vorden. Hij had altijd een luisterend oor. Denk daarbij aan het bezoeken van echtparen die vijftig of zestig jaar getrouwd waren en de vele uitnodigingen voor het bijwonen van onder meer muziekkorpsen, toneeluitvoeringen, slipjachten, Oranje- en buurtfeesten, de Koetsentochten en het internationale jeugdvoetbaltoernooi van VV Vorden. Hij diende ook altijd de belangen van Vorden naar buiten toe.
Van één ding was hij zeker: “Het is absoluut onmogelijk om volledig foutloos te kunnen functioneren. Wat je ook doet, je doet het nooit goed. Als je besluiten neemt, weet je dat er mensen tegen zijn. Maar ik heb altijd het belang van de burger willen dienen.” Zijn opvatting was dat eigenbelang ondergeschikt moet worden gemaakt aan het algemeen belang. Natuurlijk moest Kamerling als burgemeester ook een aantal teleurstellingen wegslikken. Onder meer zijn mislukte poging om in Vorden een golfbaan aan te leggen. En ook het vertrek van Sorbo uit Vorden naar Duiven was voor hem een tegenvaller.

Studies
Naast zijn burgemeesterschap was Eric Kamerling lange tijd actief betrokken bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Gender- en Wapenstudies (KNGGW), waarvan hij sinds 1966 lid was. Van hem zijn talrijke publicaties verschenen, vooral op het gebied van genealogie. In 1975 was Kamerling medeoprichter van de Doornse Oudheidskamer. Ook was hij voorzitter van de ‘Gelderse Leeuw’; de Gelderse tak van de KNGGW.

Familie
Eric Kamerling werd geboren als lid van de Nederlandse patriciërsfamilie Kamerling; hij is een broer van Anton Frederik August (Freek) Kamerling (1940-2019), oprichter van Dille & Kamille, en dus een oom van de acteurs Antonie en Liesbeth Kamerling. Hij trouwde in 1970 met Anna van Haersma Buma, een nicht van Bernhard van Haersma Buma, vader van Sybrand van Haersma Buma. Het echtpaar kreeg twee kinderen.