Bibliotheekdirecteur Wieb Broekhuijsen en wethouder Evert Blaauw onthullen het digibord. Foto: Sander Grootendorst

Bibliotheekdirecteur Wieb Broekhuijsen en wethouder Evert Blaauw onthullen het digibord. Foto: Sander Grootendorst

Bibliotheek in kulturhus nog ‘op zoek naar formule’

Algemeen

VORDEN - Het kulturhus/dorpscentrum aan de Raadhuisstraat is sinds maandag officieel de locatie van de Vordense bibliotheek. Met de onthulling van een digibord openden wethouder Evert Blaauw en bibliotheekdirecteur Wieb Broekhuijsen de nieuwe vestiging. “We moeten de tering naar de nering zetten.”

Door Sander Grootendorst

“De rol van de bibliotheek verandert,” zei Blaauw in zijn openingswoord. “Het gaat niet meer alleen om het uitlenen en lenen van boeken, maar ook om taalontwikkeling, digivaardigheid, het signaleren van eenzaamheid en mensen met elkaar in contact brengen. Waar kan dat beter dan in een kulturhus?”

“We zoeken naar plekken waar we welzijn en sociale en culturele activiteiten samen kunnen brengen.” Volgens Blaauw is het kulturhus daarvoor “een logische plek”.
Hij benadrukte dat het concept nog ‘in ontwikkeling is’. “We zoeken een goede formule: wat werkt goed en wat kan anders?” Hij roept Vordenaren op om met ideeën te komen.

Kulturhus-voorzitter Reinier Gosselink herinnerde de aanwezigen eraan dat er vóór 2008 ‘gigantisch mooie plannen’ lagen voor een groot kulturhus, inclusief bibliotheek, waaraan de provincie flink zou meebetalen. De crisis maakte daar een einde aan. “We zijn daarna altijd met de bibliotheek in gesprek gebleven.”

Wieb Broekhuijsen, die alle bibliotheken in de West-Achterhoek onder haar hoede heeft: “Bij de entree staat een digibord, daar kun je de volledige collectie van onze bibliotheken zien. En veel meer nog: je kunt in principe materialen van alle Nederlandse bibliotheken lenen.”

‘Live’ staan er in het kulturhus boeken voor de jeugd tot en met de basisschool en voor volwassenen. Op de eerste verdieping is een collectie voor mensen die slecht kunnen lezen en schrijven.
Middelbare scholieren moeten voor hun boeken naar Hengelo. Broekhuijsen betreurt dat. “Maar een paar boekjes voor die groep in het kulturhus neerzetten heeft geen zin. Overigens werken we wat betreft leesbevordering wel samen met het Kompaan College.”

Kritiek
Vergeleken bij de vorige locatie is de Vordense collectie ‘meer dan gehalveerd’. “Ik begrijp de kritiek, natuurlijk wil je het liefst een grote bibliotheek. Maar we moeten de tering naar de nering zetten. Een voordeel is de veel ruimere openingstijden. Bij de vorige locatie kregen we daar, ook door ingezonden brieven in Contact, veel aanmerkingen op.”

De Vordense Mieneke Langberg noemde de nieuwe bibliotheekvestiging in Contact vorige week ‘te treurig voor woorden’. Schrijfster Martine Letterie, aanwezig bij de opening, wijst op het grote belang van lezen, zeker voor jongeren. “Deze ruimte nodigt daar totaal niet toe uit. Je leert kinderen niet lezen in een café. Natuurlijk snap ik dat de bibliotheek een beperkt budget heeft. Maar als je weet dat een kwart van de jongeren geen formulier meer kan invullen, gewoon omdat ze niet goed kunnen lezen, dan verwacht je iets beters dan dit.”

Letterie pakt de door de wethouder geworpen handschoen op: “Samen met Mieneke Langberg ga ik met hem in gesprek. Kijken wat er, bij alle beperkingen, toch nog mogelijk is.”