Bestuur Vordens Belang: Ingrid Keizer, Gerhard ten Have, Stef Kruip, Harry Jansen en Riske Legtenberg bij de rotonde met zicht op Kasteel Vorden waar de eerste opdracht is gestart. Foto Henk Weeke

Bestuur Vordens Belang: Ingrid Keizer, Gerhard ten Have, Stef Kruip, Harry Jansen en Riske Legtenberg bij de rotonde met zicht op Kasteel Vorden waar de eerste opdracht is gestart. Foto Henk Weeke

Vordens Belang dient Vordenaars belangen

Algemeen

Verbinding tussen burgers en gemeente- bestuur

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN – “We doen alles wat in belang is voor Vorden en zijn de verbinding tussen burgers van Vorden en het gemeentebestuur van Bronckhorst.” Bestuursleden Harry Jansen, Ingrid Keizer en Stef Kruip delen, ook namens Riske Legtenberg en Gerhard ten Have hun ervaringen van Vordens Belang.

Voorzitter Ingrid Keizer
De dorpsbelangenorganisatie is vijf jaar geleden opgericht na de discussie over een kunstwerk op de rotonde (‘Rondom’ bestaat uit gekleurde glazen stenen) bij de Horsterkamp. “Het kan toch niet zo zijn dat inwoners van Vorden geen vertegenwoordiging heeft, zoals een dorpsbelangenorganisatie?”, herinnert Ingrid Keizer, al vanaf de oprichting voorzitter, zich nog goed.

Zij trad na ongeveer anderhalf, twee jaar ook toe tot de werkgroep Vitale Kernen Vorden die toen werd opgericht. “Er zijn acht mensen heel enthousiast begonnen met Vordens Belang.” Na twee jaar bleven Ingrid, Harry en Riske over. “Wij zijn nog twee jaar met z’n drieën doorgegaan. Nu hebben we met vijf leden een goede vertegenwoordiging.” Jan Holtrigter was ook lid vanaf het begin maar is ons helaas ontvallen. “Zijn actieve bijdrage missen we nog steeds!”

Secretaris Harry Jansen
“Ik ben de ogen en oren van Vorden”, lacht Harry Jansen. “Ik ben gepensioneerd en heb iets meer tijd.” Harry heeft veel kennis van de geschiedenis van Vorden, wat erg prettig is. Als secretaris zorgt Harry al vanaf de oprichting van dbo Vordens Belang voor verslaglegging en het noteren van actiepunten, zoals verkeer en jongerenhuisvesting. “Ik houd me daarnaast bezig met de toegankelijkheid van Kasteel Vorden. Dat was destijds onze eerste opdracht en tevens een lastige. Er ligt een gerechtelijke uitspraak maar desondanks volg ik het nauwlettend.”

Bestuursleden Riske Legtenberg en Gerhard ten Have
Zowel Riske Legtenberg en Gerhard ten Have denken mee over allerlei onderwerpen en verrichten hand en spandiensten. Riske is al vanaf de start betrokken bij de dbo. Zij volgt, samen met Harry Jansen onder andere de ontwikkeling van het stationsgebouw, van oudsher van de NS en van historische waarde vanwege zijn architectuur.
Gerhard ten Have meldde zich een jaar geleden aan om bij de dbo mee te denken. Hij zit evenals Ingrid namens Vordens Belang in de werkgroep voor herbestemming van Basisschool De Vordering. De oud-politieman stelt regelmatig de vraag: ‘Wat wil je bereiken?’.

Bestuurslid Stef Kruip
“We ontvangen als Vorden veel gasten, die moeten we laten weten dat we er zijn”, vertelt Stef Kruip die zich na een oproepje dit voorjaar aanmeldde bij de dbo. Hij wil zijn creativiteit graag inzetten voor Vorden. “Ik ga aan de slag met communicatie en sociale media. Er zal bijvoorbeeld wekelijks een nieuw item op facebook komen.”

‘Externe’ penningmeester Henk Weeke
De echtgenoot van voorzitter Ingrid Keizer heeft de taak van penningmeester van Vordens Belang op zich genomen, nadat Jan Holtrigter is overleden. De bestuursleden zijn ontzettend blij met zijn inspanning voor Vordens Belang!

Meedenken
Vordens Belang dacht destijds mee tijdens de plannen voor een VO-school in Vorden. “Alle mensen uit de gebieden die daarmee betrekking hebben en waarover beslist moest worden, werden geïnventariseerd. Zij werden toegevoegd aan de Tandemgroep, zodat zij van zich konden laten horen en alle belangen onder de aandacht te brengen. Vordens Belang is een neutrale partij en willen het belang van de bewoners behartigen door de voors en tegens te horen.”

‘Als er zaken 

zijn die spelen 

in Vorden, we 

zijn er voor 

jullie’

Meldingen
De bestuursleden communiceren veel met de gebiedsambtenaren Ineke Maciag en Theo Janssen. “We hebben korte lijnen, die structureel en vruchtbaar zijn. Al mogen ze niet zelf antwoorden op onze vragen, ze overleggen met de betreffende personen van de gemeente.” Afhankelijk van het onderwerp kan dat een wethouder zijn of zo nodig een jurist. “Er zijn altijd lopende, actuele zaken, waarbij we zo nodig ook snel kunnen schakelen met burgemeester Marianne Besselink en ook snel terugkoppeling krijgen.”

Als iemand iets wil melden, kan hiervoor een mail gestuurd worden of een bericht achtergelaten op de facebookpagina. “We lopen geregeld in het dorp, dan mogen ze ons ook persoonlijk aanspreken”, geven zij aan. “Als er zaken zijn die spelen in Vorden, we zijn er voor jullie. We kunnen niet alles oplossen, maar we kunnen een schakel zijn en naar de juiste personen doorverwijzen.”

Binnenkort zal de maandelijkse inloop weer van start gaan. “Dit is samen met het Sociaal Team en in Van Sinckel elke tweede woensdag van de maand van 13.30 tot 15.30 uur. Dan kunnen mensen onderwerpen aandragen door even bij ons binnen te lopen.”


vordensbelang@gmail.com

Facebook.com Vordens Belang