Niels Bikkel van Bikkel Motorsport. Foto: Henk Teerink

Pole position op Nürburgring voor Hamberg en Mackels

HENGELO - Afgelopen weekend werden er verscheidene Nederlandse kampioenschappen verreden op de Nürburgring. Aan de start kwamen alle I.D.C. (International Dutch Championship) en Benelux Trophy-klassen, waarin verschillende Hamove- en regionale rijders meereden. Jorn Hamberg Dutch Supersport 600 uitkomend voor het Performance Racing Achterhoek uit Hengelo en Bastien Mackels Dutch Superbike hadden de pole voor zich opgeëist tijdens de derde ronde van het I.D.C. Het tweetal wist zaterdag tijdens de kwalificaties de beste startpositie veilig te stellen voor de zaterdagmiddag en zondag verreden races op het historische Duitse circuit in de Eifel.

Jaimie van Sikkelerus (Dutch Supersport) en Bastien Mackels (Dutch Superbike) waren zaterdagmiddag de winnaars van de eerste races om het I.D.C. kampioenschap. Jorn Hamberg werd aangereden en viel helemaal terug. Hij werd slechts 32ste. De rijders uit Bronckhorst, Hessel Lubbers en Eric Klein Gebbinck werden 34ste en 39ste in de Dutch Supersport / Pro Stock 600 categorie. De winst in de Dutch Superbike ging naar de normaal gesproken in de IDM uitkomende SWPN & Zorgeloos Kind coureur Bastien Mackels. De Belg passeerde na acht ronden als eerste de zwart/wit geblokte vlag voor Ricardo Brink en Pepijn Bijsterbosch. De resultaten van de regionale rijders waren als volgt: Toine Gierking 12, Thijs Peeters 13, en Jolanda van Westrenen 24.

Slicks
Voor de races op zondag had het geregend, maar de baan was genoeg opgedroogd om in de Dutch Supersport / Pro Stock 600 met slicks te kunnen starten. Wederom was de winst voor Jaimie van Sikkelerus. De Duitser Marc Buchner pakte net zoals in race 1 een tweede plaats. De derde plaats was er voor niemand minder dan P.R.A.-rijder Jorn Hamberg. Hij reed een fantastische race en pakte verdiend het laatste plekje op het podium. Hessel Lubbers en Eric Klei Gebbinck werden 33ste en 40ste. In de voorlaatste ronde van de race kwam er een rode vlag nadat Jorg Nijssen was gevallen. De rijder was oké, maar de motor lag op de baan waardoor de race werd afgebroken. Omdat er meer dan driekwart van race gereden was telt de uitslag zoals hierboven.

Kort voor de start van de Dutch Superbike-race was het licht gaan regenen. Een groot aantal rijders besloot om in de steeds natter wordende omstandigheden niet van start te gaan, onder wie ook Bastien Mackels en Pepijn Bijsterbosch. Ricardo Brink en Vasco van der Valk wisselden regelmatig van positie en na een aantal ronden wisten ook Danny van der Sluis en gastrijder Tim Eby richting de twee leiders te rijden. Er leek een spannende slotfase te ontstaan, totdat er in de zesde ronde de rode vlag kwam. Op dat moment was er precies driekwart van de race verreden en er werd niet herstart. Brink reed na vijf ronden aan de leiding en werd tot winnaar uitgeroepen voor Van der Valk, Van der Sluis en gastrijder Eby. Toine Gierkink werd 11de en Thijs Peeters pakte een 21ste plaats. Jolanda van Westrenen ging niet van start.

Bikkel
In de gecombineerde Dutch Sport Class 1000 & Dutch Pro Class 1000 wist Wally Jacobs de eerste race winnend af te sluiten. De winst in race 2 was weggelegd voor Henk Maassen van den Brink. Niels Bikkel van Bikkel Motorsport werd in race 1 slechts 30ste. Hij liet zicxh echter niet kennen in race 2. Bikkel reed voor wat hij waard was en werd beloond met een 20ste positie. De volgende ronde van het International Dutch Championship staat gepland van 16 t/m 18 juli op het TT Circuit Assen.
Het volledige P.R.A. team kwam aan de start in de BeNeLux Trophy. Ilja Caljouw en Virgil Amber Bloemhard kwamen in tegenstelling tot Jorn Hamberg niet uit in het I.D.C. Het team uit Hengelo behaalt in het O.N.K. Supersport top prestaties. In race 1 op zondag wist Hamberg de eerste plaats te behalen en werd teamgenoot Caljouw derde. In race 2 werd Caljouw verrassend winnaar en greep teamgenoot Hamberg net naast het podium met een 4de plek. Helaas ging het met Bloemhard niet zoals men verwachte. Hij werd 12de in race 1 en moest door een val in race 2 opgeven. Al met al ging men toch met een goed gevoel huiswaarts.