Distillateur Erik Legters met zijn eerste whisky. Foto: Martine Siemens

Distillateur Erik Legters met zijn eerste whisky. Foto: Martine Siemens

Eerste Achterhoekse whisky zet Bronckhorst op de kaart

ZELHEM - Na bijna zeven jaar voorbereiding kan Erik Legters van Distilleerderij de Bronckhorst in juli eindelijk de eerste Achterhoekse whisky presenteren. De ‘Dahomey Single Estate’ zal veel liefhebbers naar Zelhem lokken, want de consumptie van whisky is een wereldwijde groeimarkt. Voor de eerste levering hebben al veel mensen ingeschreven en de verwachting is dat dit aantal flink zal toenemen als de mensen ervan geproefd hebben.

Door Willy Hermans

Het roer om
Het begon allemaal in 2015 toen Erik Legters het roer omgooide om als distillateur te gaan beginnen. Hij zag hierin een enorme kans omdat de Achterhoek veel benodigde producten van hoge kwaliteit kon leveren. Een Achterhoekse whisky van eigen gerst leek hem geweldig. “Ik verdiepte me in de materie, maakte een ondernemingsplan, volgde een opleiding in België, verbouwde de schuur en met behulp van Stichting Pak An ging ik aan de slag,” vertelt Legters enthousiast.

Eigen handtekening
Voor een goede whisky komt er heel wat kijken en Legters heeft dan ook de tijd goed benut om zich te verdiepen in allerlei ambachtelijke, duurzame en innovatieve processen. Hij legde de lat hoog in het besef dat hij zich wil onderscheiden met een lekkere whisky.
“Je moet investeren en steeds innoveren. In Nederland was er weinig informatie te vinden, je moet alles zelf ontwikkelen. Ik heb een goed netwerk opgebouwd met deskundigen die me goed konden adviseren.
Ik ben begonnen met het telen van brouwgerst en de kwaliteit daarvan was zeer goed. Daarmee ga je brouwen, vergisten en uitstoken. Ik heb nu twee distilleerketels om de whisky uit te stoken.
Wat ons onderscheidt is dat we van meerdere heel oude graanrassen whisky maken. Behalve mouten doen we alles in de keten zelf: ‘Van koe tot korrel, van korrel tot borrel’ is onze slogan. Het mouten laten we doen door een ander Achterhoeks bedrijf: Vloermouterij Masterveld van Jan Legters uit Winterswijk.
We volgen het hele proces, proeven tussendoor, sturen de chemie bij en zijn steeds maar aan het innoveren. Daardoor ontstaat er een heel bijzonder smaakprofiel. Eigenlijk zet ik de handtekening van mij als meester-distillateur in mijn drank. Voor die handtekening is heel veel kennis en kunde noodzakelijk. Dat is het geheim van de meester, maar ook de smaak van de Achterhoek. De eerste whisky van Achterhoekse bodem. Zacht van smaak en de aroma’s blijven lang hangen, een teken van kwaliteit. We zijn echt uniek in de Nederlandse distillateurswereld.”

Eerste release eind juli
Legters wil met de whisky een nichemarkt bestormen, ook in het buitenland: “De markt voor whisky is heel goed. We beginnen in Nederland en gaan langzaam de grenzen over. We sturen de whisky naar kenners in diverse landen of halen ze hier naar toe. De eerste reacties zijn heel enthousiast.”
Na al die jaren van uitproberen en innoveren kan dan binnenkort de introductie plaatsvinden en daar is Legters erg blij mee: “Nu we uit de corona-crisis komen is het een mooi moment voor de eerste release. De whisky moet volgens de wet minimaal drie jaar gelagerd worden. In februari was deze tijd voorbij en de eerste release is eind juli gepland. We zijn nog even afhankelijk van toeleveranciers van flessen, doppen en etiketten. Een paar duizend liter liggen klaar om gebotteld te worden in flessen van 0,7 l. De whisky gaat Dahomey Single Estate heten. Estate staat voor de top in deze markt en betekent dat de distillateur alles zelf doet.
Bij de introductie willen we er een feestelijk tintje aan geven. De liefhebbers die een bestelling hebben geplaatst, worden uitgenodigd. Zonder reclame te maken loopt het al hard. Ook uit omliggende landen komen bestellingen. Ondertussen kijken we naar de lange termijn en zijn we al bezig met de tweede en derde batch, waarvoor mensen in kunnen schrijven.
Fijn is het dat er weer whisky-evenementen georganiseerd worden waar we ons voor hebben ingeschreven. Daar kun je jezelf als bedrijf neerzetten. We kunnen zelf wel zeggen dat het lekker is, maar de mensen moeten het proeven en dan springen we er vanzelf uit.”

Trekpleister
Erik Legters ziet volop kansen om zijn whisky en bedrijf tot een trekpleister voor de gemeente Bronckhorst en de Achterhoek te laten groeien: “Elke zaterdag vanaf 13.00 uur kan er geproefd worden in ons proeflokaal met terras. We leggen camperplaatsen aan en daarmee trekken we toeristen hiernaartoe, ook uit het buitenland. Van hieruit kunnen we ze weer naar omliggende plaatsen sturen, zodat ook de plaatselijke horeca en winkeliers ervan profiteren. Om van de Achterhoek een vakantieparadijs te maken moet je kwaliteitsproducten leveren. We hebben hier een fantastische regio en maken zoveel lekkere producten van eigen grondstoffen.”


Kroezekampweg 1A, Zelhem

Distilleerderijde bronckhorst.nl