Presentator Robert Ter Maat overhandigt de beker aan Boerin van Bronckhorst Silke Memelink. Foto: Eline Janssen

Presentator Robert Ter Maat overhandigt de beker aan Boerin van Bronckhorst Silke Memelink. Foto: Eline Janssen

Boerin Silke en boer Gerard kampioenen van Bronckhorst

Algemeen

BRONCKHORST/BEKVELD - Silke Memelink uit Toldijk en Gerard Scheffer uit Delden hebben de allereerste verkiezingen gewonnen van Miss Boerin en Sterkste Boer van Bronckhorst. Deze werden in het weekend van 31 juli en 1 augustus gehouden tijdens de oogstdagen op Recreatie- en kinderboerderij Feltsigt in Bekveld. Er kon digitaal gestemd worden op de vijf kandidaten in elke categorie maar ook moesten zij een zeskamp met spellen volbrengen.

Bij de vrouwen streden vijf boerinnen (in de leeftijd tussen 21 en 57 jaar) om de titel. Elke kandidaat kwam uit een van de voormalige gemeenten waaruit Bronckhorst bestaat. Het waren Gonny uit Hengelo (Wullink aardappelen in Bekveld), Elcke uit Hummelo en Keppel (Nusselder melkveebedrijf in Hummelo ), Silke uit Steenderen (Memelink stierenhouderij en akkerbouw in Toldijk), Esther uit Vorden (De Roodheuvel biologisch melkveebedrijf en ijsverkoop in Linde) en Lisa uit Zelhem (Stapelbroek agrarische diensten en loonwerk in Velswijk).
Deze verdeling gaf een mooi beeld hoe divers de agrarische sector is. Tijdens de verkiezing werd ook duidelijk hoe gepassioneerd de boerinnen zijn. Zij streden of hun leven ervan afhing. Dit zijn ze natuurlijk gewend want op de boerderij staan de boerinnen ook altijd dag en nacht klaar voor hun gewassen en dieren. Aan het eind van de middag was na zes originele agrarische spellen (met onder meer ei eten en stropoort bouwen) duidelijk wie de winnaar was geworden. Op plaats 5 Esther (digitale ranking 2), 4. Lisa (3), 3. Gonny (1), 2. Elcke (5) en eerste werd Silke Memelink (4). Het geheel werd muzikaal omlijst door rockformatie Flying Feathers met mooie harmonieuze rocknummers. Zowel covers als eigen nummers waren te horen.

Boerenverstand
Bij de boeren (tussen 21 en 60 jaar) ging het niet alleen om kracht maar ook om souplesse en slimheid, zeg maar het gezonde boerenverstand. De deelnemers waren Ruben uit Hengelo (V.O.F. Den Hartog, jongvee-opfok in Bekveld), Bjorn uit Hummelo en Keppel (Nusselder Neerheide, melkveebedrijf in Hummelo), Sjoerd uit Steenderen (Wiltink melkveebedrijf en productie boxenstrooisel in Toldijk), Gerard uit Vorden (Scheffer varkenshouderij, akkerbouw en verkoop aan huis in Delden) en Jeroen uit Zelhem (biologische zorgkwekerij De Stek in de Witte Brink).
De spellen die voor beide dagen stonden opgesteld waren de aardappelpitband, waar ‘aardappelen ‘uitgehaald moesten worden met letters erop die een agrarisch woord vormden, het gavelvangspel dat het reactievermogen van de deelnemers testte en het koe melken dat zorgde voor keiharde armspieren die nog meer verzuurd waren dan yoghurt. Al met al was het enorm vermakelijk voor zowel deelnemers als het publiek. Na een verhitte strijd die verder werd gevoerd met houthakken, de melkrit en het trekkertrek-spel kwam de volgende uitslag uit de hoge hoed: plaats 5 Ruben (digitale ranking 2) , 4 Jeroen (5), 3 Bjorn (3), 2 Sjoerd (1) en de winnaar: boer Gerard Scheffer (4). De vijf mannen maakten er een waar spektakel van en zij zetten zo de agrarische sector in een zeer positief daglicht.

Vervolg
Al met al een zeer positief initiatief dat volgens de organisatie van boerderij Feltsigt een vervolg gaat krijgen. Wie een mooi agrarisch bedrijf kent of zelf graag volgend jaar mee wil doen aan deze gezellige Boer/Boerin-verkiezing dan zich nu al aanmelden met een e-mail aan info@feltsigt.nl.

Presentator Albert Janssen overhandigt de bijbehorende beker aan Boer Gerard Scheffer. Foto: Eline Janssen