Het Knopenlaantje in Vorden dat deel uitmaakt van het Pieterpad. Foto: PR

Het Knopenlaantje in Vorden dat deel uitmaakt van het Pieterpad. Foto: PR

Vorden eindpunt van speciaal Pieterpad-evenement

Algemeen

Deelnemers wandelen, fietsen of steppen voor het goede doel

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Stichting Pieterpad organiseert dit jaar voor de zesde keer het Pieterpadsteppen-wandelen voor wandelaars, fietsers en steppers. Het evenement wordt gehouden op zondag 12 september en de opbrengst is bestemd voor de stichting STOPhersentumoren en de Hersenstichting. Deelnemers zijn vrij om te kiezen welke van de twee het door hen opgehaalde geld krijgt.

Het doel is om zoveel mogelijk wandelaars, fietsers en steppers op één dag een deel van het Pieterpad of Fietserpad af te laten leggen ten behoeve van onderzoek naar hersentumoren en meer bekendheid voor NAH (niet-aangeboren hersenletsel). In de regio Achterhoek zullen twee wandeltrajecten (Laren naar Vorden 14 kilometer en Zelhem naar Vorden 17 kilometer) en een fiets- of steptocht (Eibergen naar Vorden 29 kilometer) worden georganiseerd. De finish van de tochten is bij Eet-, drink- en feestgelegenheid De Herberg in Vorden. Ook op andere plekken in Nederland worden dergelijke tochten uitgezet. Inmiddels zijn twee routes bekend vanuit Millingen en Gennep met als eindpunt Groesbeek.

Het Pieterpad is de bekendste lange-afstandswandelroute van Nederland. Het pad voert van Pieterburen aan de Noord-Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Het slingert door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met een uiteenlopende cultuurhistorie. Het Pieterpad is in totaal 498 kilometer lang, waarbij Vorden halverwege de route ligt. Het Fietserpad is 574 kilometer lang en volgt in grote lijnen de wandelroute tussen de Sint-Pietersberg in Limburg en Pieterburen in Groningen. Dit is geen bewegwijzerde route

Hersentumoren
De stichting STOPhersentumoren spant zich in om primaire hersentumoren en de gevolgen van het leven met een primaire hersentumor onder de aandacht te brengen en streeft ernaar om te komen tot genezing van deze ziekte door onafhankelijk (internationaal) onderzoek en kennisoverdracht van primaire hersentumoren te ondersteunen en mogelijk te maken. Bijna alles wat ons mens maakt begint of eindigt met onze hersenen. Elke gedachte, elk idee, elke beweging, elk gevoel, onze hersenen maken dat we het beleven en dat we het kunnen. Diezelfde hersenen maken ons kwetsbaar. De kleinste afwijking kan levensbedreigend zijn. Kun je nagaan hoe verwoestend een hersentumor is. Een indringer die zich nestelt op de meest cruciale plek in ons lichaam.

Hersenstichting
Meer dan in het verleden treedt de Hersenstichting naar buiten en nadrukkelijker dan ooit tevoren neemt men stelling om de zorg voor mensen met NAH te verbeteren. De stichting vindt dat een belangrijke taak en men zal die ook in de komende jaren blijven vervullen. Mensen met hersenletsel en hun naasten staan in de belangenbehartiging centraal: die wil de stichting versterken, zodat zij ondanks hun beperkingen ten volle kunnen meedoen in de maatschappij. Zij zijn tevens de belangrijkste ambassadeurs voor de stichting: juist zij kunnen actief bijdragen om de organisatie nog meer in de schijnwerpers te krijgen.
Mensen met NAH ervaren vaak dat ze oneerlijk worden beoordeeld. Bijvoorbeeld als ze proberen uit te leggen dat ze moe zijn vanwege NAH en (meer) rust nodig hebben, krijgen ze reacties als: ‘Ik ben ook vaak moe’. Terwijl dit niet te vergelijken is met vermoeidheid die een gezond mens ervaart. Jaarlijks worden ongeveer 140.000 Nederlanders getroffen door hersenletsel. Ruim één op de vier Nederlanders krijgt te maken met de gevolgen van hersenletsel.

Doneren
Via onderstaande websites kan men een bedrag doneren op naam. Daarbij kan men ook een boodschap meegeven, die op de persoonlijke actiepagina bij de donatie wordt vermeld.


pieterpadsteppen-wandelen.nl

www.stophersentumoren.nl