Schuldhulpmaatje Bronckhorst

Algemeen

BRONCKHORST - Uit het jaarverslag van de Stichting Vrijwillige Schulddienstverlening Bronckhorst valt te lezen dat de stichting in 2020 dertig hulpvragers(gezinnen) heeft ondersteund in verband met een schuldenproblematiek. Alles wat Schuldhulpmaatje doet is erop gericht om mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig te bereiken en hulp te bieden. Schuldhulpmaatje werkt met getrainde vrijwilligers (maatjes), die deskundig en op persoonlijke wijze kunnen helpen naar een schuldenvrij leven. Begeleiding in gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staan daarbij centraal.

In Nederland heeft gemiddeld 1 op de 6 huishoudens risicovolle of problematische schulden. Bronckhorst steekt relatief gunstig af tegen het landelijke gemiddelde, doch volgens onderzoek zijn er circa 300 inwoners/gezinnen in Bronckhorst met een langdurige schuldenproblematiek.

Wat doet een maatje?
Het werk van een maatje is er vooral op gericht om samen met de hulpvrager de schulden in beeld te brengen en een plan te maken naar schuldenvrij. De oorzaak van het ontstaan van schulden in beeld brengen, opstellen van een budgetplan, overleg met schuldeisers, treffen van betalingsregelingen, het helpen bij aanvragen van toeslagen en beoordeling van belastingaangiften, het voorkomen van afsluitingen van energie of uithuiszetting. Ook het begeleiden van mensen waarvoor de (wettelijke-)schuldsanering nog de enige optie is.

Steeds weer blijkt dat mensen met schulden in een laat stadium aankloppen bij Schuldhulpmaatje of ‘Vroeg er op af’ van de gemeente Bronckhorst. Begrijpelijk, de drempel is hoog om hulp te zoeken, doch hoe eerder mensen hulp vragen, des te sneller wordt een financieel stabiele situatie bereikt.

De gemeente Bronckhorst, woningbouw corporatie ProWonen en de Rabobank ondersteunen het werk van de stichting financieel. De hulpverlening is gratis.