Coureur Victor Steeman wint zijn eerste WK-wedstrijd. Foto: Henk Teerink

Steeman en Buis boeken in Tsjechië eerste World SSP 300-zege

HENGELO - Victor Steeman, clublid van de Hamove, heeft na een ijzersterk optreden zijn eerste WK-overwinning behaald. Op het circuit van het Tsjechische Most kwam de KTM-motorcoureur zaterdag met een voorsprong vijf seconden als eerste over de finish in de eerste World SSP 300 race. Ook na de tweede race op zondag klonk het Wilhelmus: ditmaal voor Jeffrey Buys, die eveneens zijn eerste zege boekte.

Steeman mocht zaterdagmiddag vanaf pole position vertrekken in de eerste World Supersport 300 race in Most. Voor Steeman betekende het zijn tweede pole position op rij. De Freudenberg-KTM coureur was constant de snelste rijder geweest tijdens de droge trainingen. Ook thuisrijder Oliver Konig en kampioenschapsleider Adrián Huertas uit Spanje vertrokken vanaf de eerste rij. Steeman had een uitstekende start en ging als leider de eerste bochtencombinatie in. Jeffrey Buis ging als tweede op de bocht af, maar verremde zich en viel terug naar plaats twaalf. Huertas nam de tweede positie over.

Bij het ingaan van de tweede ronde ging de leider in het WK voorbij aan Steeman, maar niet voor lang. In de chicane ging Huertas onderuit. De Spanjaard pakte zijn MTM Kawasaki nog wel weer op, maar moest als laatste zijn weg vervolgen. Steeman kwam daardoor weer op plaats één te rijden, waarbij een zestal rijders erin slaagde wat los te komen van de rest van het veld. Vooraan wist Steeman wat weg te rijden bij zijn directe concurrenten. Buis maakte vanuit de tweede groep de oversteek naar de rijders, die in gevecht waren voor de podiumposities. Later in de race zouden ook de Nederlanders Koen Meuffels en Ruben Bijman en een aantal andere rijders nog aanhaken.

Geen maat
Aan kop stond er echter geen maat op Steeman. Het Hamove clublid won met een voorsprong van vijf seconden en dat betekende zijn eerste zege in het World Supersport 300 kampioenschap.

De grote groep voor plaats twee viel in de slotfase nog wat uit elkaar. Thuisrijder Konig pakte de tweede plaats voor Alejandro Carrion, Samuel Di Sora en Bahattin Sofuoglu, maar hij werd na afloop teruggezet naar plaats drie. Dat was in het voordeel van Carrion. Huertas reed de snelste raceronde in de slotronde. Na een geweldige inhaalrace finishte hij ondanks zijn crash nog als zesde, net voor Buis die als zevende de eindstreep passeerde. Achter de breuk in de groep eindigde Bijman als dertiende en Meuffels als veertiende, waardoor alle Nederlandse rijders in het grote startveld van 42 rijders binnen de punten finishten.

Jeffrey Buis
De race van zondag werd een prooi voor Jeffrey Buis die onder meer ondersteund wordt door de talententuin van de feestfabriek uit Hengelo Gld. Ook hij heeft daarmee zijn eerste zege in 2021 te pakken. De MTM Kawasaki coureur won de tweede World SSP 300 race in Most, na een geweldige slipstream, met een voorsprong van 0.008 seconde op Tom Booth-Amos. In deze race kwam Victor Steeman net tekort voor het podium: hij werd vierde.

Steeman had vanaf pole position een goede start en pakte de leiding, maar kampioenschapsleider Adrián Huertas ging hem in de eerste ronde voorbij. Ook Buis begon zich vanaf de derde ronde te melden voor de koppositie. Er bleef een zeer grote groep bij elkaar, waar ook Bijman en Meuffels bij aan wisten te haken. Daarvan bleef in de slotfase een kopgroep van zeven rijders over met daarin Steeman en Buis. Meuffels streed achter de breuk voor plaats acht.

Buis ging als vijfde de laatste ronde in, maar door een slipstream en laat remmen pakte hij de leiding. Yuta Okaya ging in deze bocht onderuit, waardoor zijn teammaat Huertas ook in de ankers moest en veel tijd verloor. Buis hield zijn positie vast, maar werd in de voorlaatste bocht toch gepasseerd door Tom Booth-Amos en Alejandro Carrion. Buis ging dus als derde het laatste rechte stuk op, maar hij wist met een geweldige slipstream beide rijders voor hem toch nog te passeren. Steeman finishte op 0.130 seconde achter Buis.