Gemeentelijk besluit t.a.v. bomen aan Christinalaan

De gemeente Bronckhorst heeft afgelopen week zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven, het besluit genomen om niet te wachten op de behandeling door de rechtbank in Arnhem van een beroep dat aangetekend is tegen het besluit om 10 bomen aan de Christinalaan te kappen. De rechtbank liet eerder weten dat het nog wel enige tijd kan duren voordat deze zaak behandeld kan worden. De gemeente wil hier blijkbaar niet op wachten. De gemeente wil half oktober de bomen gaan kappen.

Wat betekent dit?
De gemeente en een deel van de bewoners van de Christinalaan willen af van de bomen die daar nu staan. Bomen die inmiddels qua leeftijd en vorm interessant beginnen te worden. Ze zijn op een enkele na ook gezond. Het gaat voornamelijk om eiken en essen. Wat is dan het probleem? Jaren geleden meende de gemeente dat ze 'te groot' werden voor deze straat. Vorig jaar was er een ander argument. De bomen zouden voor 'verstopping' van de weg zorgen. In de Christinalaan is destijds aparte waterdoorlatende verharding toegepast. Door te weinig onderhoud slibt die bestrating dicht. In plaats van dat onderhoud te intensiveren koos de gemeente ervoor om de eiken de schuld te geven van dit probleem. Een opmerkelijk argument dat bij bomenkenners de wenkbrauwen deed fronsen. Zeker, omdat de gemeente als oplossing het volgende voorstelde: andere bomen planten (!).

Deze redenering leidde ertoe dat Vereniging Bomenbelang Bronckhorst bezwaar maakte tegen het kapbesluit. De gemeente hield voet bij stuk, waarop de vereniging beroep aantekende bij de rechtbank. Dat beroep moet dus nog behandeld worden.

Waarom wacht de gemeente de behandeling niet af? Vindt de gemeente de rechtszaak niet van belang of juist wel en wil ze de uitslag (die wel eens negatief voor de gemeente zou kunnen uitvallen) niet afwachten? Wat heeft een rechtszaak nog voor zin als de bomen straks gekapt zijn? Omdat geen zogeheten voorlopige voorziening aangevraagd is (wat extra geld kost), mag de gemeente formeel de rechtszaak naast zich neer leggen.

Maar het gaat hier om fatsoen en om het belang van een goede rechtszaak. Eerder heeft de gemeente laten weten beiden van groot belang te vinden. Blijkbaar is ze daar nu op teruggekomen. Er is op dit moment geen enkele spoedeisende reden om de behandeling van de bezwaren tegen dit gemeentelijk besluit te frustreren door zo snel mogelijk de (gezonde) bomen te kappen (en er weer kleine nieuwe bomen te planten).

Peter Bielars,
Vorden