Wethouder Willem Buunk. Foto: Roeban Kuiper

Wethouder Willem Buunk. Foto: Roeban Kuiper

Personeelszaken

Onze economie draait op volle toeren. De orderportefeuilles zijn gevuld en de terrassen zijn vol. Toch hebben we een probleem. Er zijn te weinig mensen om het werk te doen. Hoe is het mogelijk, hoor ik jullie regelmatig verzuchten. Je hebt jarenlang een goede naam en dito klantenkring opgebouwd en moet nu nee verkopen omdat je niet de goede vakmensen kunt vinden. Dat is nieuw in Bronckhorst. In de regio speelde dit probleem al langer, maar het treft ons nu dus ook.

Dat kan geen verrassing zijn. Onze demografische ontwikkeling kenmerkt zich door ontgroening en vergrijzing. Er zijn minder jeugdigen en dus stromen minder schoolverlaters de arbeidsmarkt op. En er zijn meer ouderen die richting pensionering gaan en afscheid nemen van het werkende leven. Met het toevoegen van honderden woningen keren we de trend van migratie. De verdere versnelling van woningbouw om meer jonge gezinnen op onze arbeidsmarkt te verwelkomen zal helpen, maar het is niet genoeg.

Dus geven we een impuls aan om- en bijscholing. In de regio Achterhoek investeren we in scholingsprogramma’s en begeleiding van mensen die nu om diverse redenen niet werken. Leven-lang-leren is het devies. Dit komt boven op de geoliede machine die er al is om via stageplekken scholieren en studenten aan de juiste bedrijven te koppelen.

Er is meer nodig. Kenmerkend voor MKB bedrijven zoals we die in Bronckhorst kennen is dat ze geen afdeling personeelszaken of ‘human resources’ hebben. Dat doet de directeur zelf of iemand op kantoor. Dat is in deze tijden niet langer genoeg. Om medewerkers te blijven boeien en binden aan je bedrijf moet je beter je best doen. Vooral de jongere generatie medewerkers verwacht mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Ze willen meer te kiezen hebben en maken andere keuzes. Werkgevers moeten hun personeelszaken professioneler aanpakken.

Als gemeente ondersteunen wij vooral als bedrijven in de problemen komen. Mijn tip: voorkom dat en vraag een professional in de buurt om hulp. Gelukkig zijn er binnen Bronckhorst goede bedrijven die personeelsdiensten leveren. Werving en selectie, arbodiensten, scholing en al dat andere wat erbij komt kijken. Ook veel zzp’ers in onze gemeente staan voor je klaar om maatwerk te leveren. Dat kost tijd en geld, maar het is een investering in het belangrijkste dat je als bedrijf hebt: je medewerkers. En als de omzet lijdt onder personeelstekort, dan kun je als ondernemer uitrekenen dat die investering de moeite waard is.

Willem Buunk, Wethouder economische zaken