Schoolplaat Isings 'Noormannen'. Foto: PR
Schoolplaat Isings 'Noormannen'. Foto: PR

Oud Vorden weer van start met lezing over historische schoolplaten

Oud Vorden weer van start met lezing over historische schoolplaten

- Oud Vorden organiseert dinsdag 26 oktober voor het eerst sinds corona weer haar eerste ledenavond. ‘De geschiedenis-schoolwandplaten van J.H. Isings’ die ruim anderhalf jaar geleden moest worden afgelast, staat dan eindelijk op het programma. De avond zal in De Herberg plaatsvinden. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Wie kent nog de schoolplaten die vroeger in de klas aan de wand hingen? Toen de oudere generatie van nu nog op school zat, werden de wandplaten van Isings gebruikt als lesmethode om de vaderlandse geschiedenis te vertellen. En nog steeds spreken deze platen tot de verbeelding, met thema’s als De Noormannen, Nova Zembla en de Middeleeuwen.

Illustrator Johan Herman Isings (1884-1977) illustreerde honderden boeken, onder andere de bekende kinderboeken van W.G. van der Hulst. Maar vooral werd de tekenaar/aquarellist bekend door de schoolplaten die hij tussen 1910 en 1970 maakte. Spreker van de avond Walter Lodewijk, voormalig directeur van het stadsmuseum Harderwijk, laat alle 43 schoolplaten van Isings de revue passeren.

Corona-richtlijnen
Er is een maximum van 100 deelnemers toegestaan. Belangstellenden moeten zich daarom van tevoren aanmelden. Opgave kan tot en met 22 oktober bij Anja Menkveld via info@oudvorden.nl of 0575 - 553 370. Een geldige QR-code is verplicht en wordt gescand bij de ingang (digitaal of een gave papieren versie zonder kreukels). Ook niet leden zijn van harte welkom na aanmelding.