De kerstverlichting hangt ook dit jaar weer in de Hackfortermolen. Foto: Jan Ditzel

De kerstverlichting hangt ook dit jaar weer in de Hackfortermolen. Foto: Jan Ditzel

Hackfortermolen staat er weer fraai verlicht bij

Algemeen

VORDEN - De Hackfortermolen staat er weer fraai verlicht bij in de laatste weken van het jaar. De kerstverlichting hangt ook dit jaar namelijk weer in de wieken. Omdat de molen met al die lampjes niet kan draaien is hij tot begin januari gesloten.

Door Jan Hendriksen

Jongere Vordenaren zullen zich ongetwijfeld afvragen hoe de windmolen van Hackfort nou eigenlijk midden in een woonwijk terecht is gekomen? Het antwoord is simpel: toen de molen gebouwd werd waren die huizen er nog helemaal niet. Het landgoed Hackfort strekte zich in het verleden zich veel verder uit langs de Baakse- en Hackfortscheweg en de molen is dus gewoon op Hackfortsche grond gebouwd. Het Hoge was, met haar natuurlijke hoogte, een logische plek om een molen neer te zetten.
De Hackfortscheweg was feitelijk een voortzetting van de Baakseweg en de Hackfortsche beek was eigenlijk het stukje Baakse Beek dat door Hackfort stroomde. In Vorden noemde men deze beek ook wel de Vordense Beek. Formeel heet deze beek ‘Baakse beek’, naar Baak, de plaats waar de beek in de IJssel uitmondt.
In de Baakse Beek draaide in vroeger eeuwen wel een zestal watermolens waarvan de meeste halverwege de negentiende eeuw werden afgebroken. De enige watermolen die behouden bleef is de Hackforter Watermolen.
Halverwege de negentiende eeuw was er een economische opleving in agrarische Achterhoek. De drie molens (De Hoop, de Lindese Molen én de Hackfortsche molen) zijn allemaal in die tijd gebouwd en ook veel boerderijen stammen uit die tijd. Momenteel is de Stichting Vordense Molens eigenaar van de Hackfortsche Windmolen.
Deze en andere wetenswaardigheden zijn te vinden op onderstaande website.


www.hackfortschewindmolen.nl

.