De klei wordt over de zandgrond uitgestrooid. Foto: Norbert Voskens Fotografie

De klei wordt over de zandgrond uitgestrooid. Foto: Norbert Voskens Fotografie

Van klei naar vruchtbare landbouwgrond

HALLE - Klei die nu nog wordt weggewerkt in bijvoorbeeld zandwinplassen kan ook hergebruikt worden voor de landbouw. Dat levert vruchtbare grond op én de bodem is beter bestand tegen langdurige droogte. Bovendien houdt de bodem extra organische stof vast door binding aan kleideeltjes, waardoor er meer CO2 in de bodem wordt vastgelegd. Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat tekenden op 17 december 2021 de samenwerkingsovereenkomst voor dit ‘LIFE CO2SAND’ project. Op vijf demonstratievelden wordt het ‘klei in zand’ principe in de praktijk gebracht waarvan vier in Gelderland. Onder andere in Halle in de gemeente Bronckhorst.

Gedeputeerde Jan van der Meer: “Zeker nu boeren door langere periodes van droogte hun land soms niet of minder kunnen beregenen, is dit een uitkomst. 

Daarnaast kan klei beter CO2 opslaan in de bodem; dat draagt bij aan een lagere CO2 uitstoot en het is een waardevolle grondstof voor een vruchtbare landbouwbodem. Hiermee dragen we ook bij aan de klimaatdoelen.”

Doel is 700 hectare landbouwgrond verbeterd in 2027
Er komen vier demovelden in Gelderland en één in Brabant. Boeren, landinrichters en landbeheerders kunnen de demovelden bezoeken en de techniek toepassen op hun eigen terrein. Ze kunnen daarbij gebruik maken van de kennis en het netwerk van provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en gebiedspartners zoals de waterschappen. Doel is dat er in 2027 uiteindelijk 700 hectare landbouwgrond is verbeterd.

Snellere stappen
In het Gelderse Geesteren en het Brabantse Bergeijk zijn de afgelopen maanden twee demovelden ingericht. Begin 2022 komen er demovelden in Brummen en Eibergen en nu wordt de laatste hand gelegd aan een demoveld in Halle in onze gemeente, op het terrein van Landbouwbedrijf Slöetjes. Dit akkerbouwbedrijf verbouwt onder andere poot- en consumptieaardappelen, snijmais, conserven-erwten, uien en granen. Eigenaar Bert Slöetjes: “Met een vruchtbare bodem is de eerste klap een daalder waard. Daarmee heb ik, bij wijze van spreken, de helft van de opbrengst al binnen. We proberen de grond nu vruchtbaar te houden door organische mest toe te voegen of van gewas te wisselen. Vooral dat laatste kost tijd. Met de ‘klei in zand’ methode verwacht ik snellere stappen te kunnen maken. Ik zie het als een mooie aanvulling op wat ik al doe.” Voor Slöetjes is het ook belangrijk dat de bodem door de toevoeging van klei beter vocht kan vasthouden. “Vocht is een van de belangrijkste elementen bij de groei. De plant is beter weerbaar. Zo hopen we de groeiperiode te verlengen en de opbrengst te verhogen.”

Mede mogelijk gemaakt door Europees geld
LIFE CO2SAND heeft financiering ontvangen van het LIFE programma van de Europese Unie. In de gemeente Bronckhorst werken provincie Gelderland en Rijkswaterstaat in dit project nauw samen met Waterschap Rijn en IJssel. Het project loopt tot medio 2027.

(v.l.n.r.): Paul Hofman (wethouder gemeente Bronckhorst), Jan van der Meer (gedeputeerde provincie Gelderland), Marjolijn van de Zandschulp (directeur Rijkswaterstaat regio Oost) en Antoinet Looman (heemraad Waterschap Rijn en IJssel) krijgen uitleg van Leon Claassen en Ruud van Uffelen van provincie Gelderland over het LIFE CO2SAND project. Foto: Norbert Voskens Fotografie