Jan Bart Wilschut, Erik Luiten (Aladna FM), Hylke ter Beest (Gelre FM) en Geert Krosenbrink (RTV Slingeland) eind vorig jaar, in gesprek over de vorming van de streekomroep. Foto: Han van de Laar

Jan Bart Wilschut, Erik Luiten (Aladna FM), Hylke ter Beest (Gelre FM) en Geert Krosenbrink (RTV Slingeland) eind vorig jaar, in gesprek over de vorming van de streekomroep. Foto: Han van de Laar

Streekomroep Oost-Achterhoek lijkt een feit

WINTERSWIJK - Er wordt al langer over gepraat, maar met de instemming van het college van Winterswijk lijkt de komst van een streekomroep vanaf 2022 nabij. Het woord is nu aan de raad in de overige gemeenten. Weliswaar komt er nog geen publieke streekomroep voor de gehele Achterhoek, maar wel een samenwerkingsverband van drie Oost-Achterhoekse gemeenten, Winterswijk, Aalten en Oost-Gelre. RTV Slingeland, AFM Aalten en Gelre FM slaan de handen ineen met als doel professionalisering en versterking van vooral de lokale nieuwsvoorziening.

Door Rob Weeber

Hylke ter Beest is voorzitter van de Stichting RMC Oost (Stichting Regionaal Mediacentrum Oost), verantwoordelijk voor uitzendingen in Oost-Gelre. “Het oorspronkelijke plan was de vorming van een streekomroep voor de gehele Achterhoek, maar die gesprekken leidden vooralsnog niet tot een bevredigend resultaat. Op dit moment is de samenwerking tussen ons drieën het hoogst haalbare. Een samenwerking trouwens waar we heel blij mee zijn. Het betekent extra geld vanuit het publieke domein waarmee we onze lokale identiteit kunnen versterken. Op dit moment werken we uitsluitend met vrijwilligers. Met het extra geld echter kunnen we een betaalde kracht aanstellen. Verder streven we een intensievere samenwerking met Omroep Gelderland na. Dat betekent onder andere dat we op een grid het lokale nieuws van drie gemeenten kunnen zetten. We maken dan gebruik van een gemeenschappelijke newsroom. Ook zullen we alle drie meer zichtbaar op beeld en op de social media zijn.”

Affiniteit
Mart Vissers is voorzitter van RTV Slingeland. Het radiogedeelte hiervan ontstond ooit uit de piraat Baccara en fuseerde in 1996 met de ziekenomroep studio XYZ. Sinds 2010 kwam daar een eigen televisiekanaal bij. Daarmee onderscheidt het zich van AFM Aalten en Gelre FM. "Deze samenwerking lag voor de hand. De drie gemeenten hebben een bepaalde affiniteit met elkaar. Doordat we met het extra geld een beroepskracht kunnen gaan inzetten, zal de kwaliteit van de lokale nieuwsvoorziening gaan toenemen. We kunnen ook bepaalde onderwerpen, zoals de lokale politiek, beter in beeld gaan brengen en intensiever gaan volgen. De samenwerking met Omroep Gelderland helpt hier zeker aan mee.” Martens heeft nog geen idee waar de samenwerking uiteindelijk toe leidt. "Op dit moment ‘snuffelen' we aan elkaar, maar het is nog onvoorspelbaar waar het eindigt. Je kunt het omschrijven als een ‘fusiemodel met groeimogelijkheden.' Het tv-aanbod wordt breder, Aalten en Oost-Gelre sluiten bij ons aan. De radioafdelingen blijven lokaal, dit is ook een wens van de gemeenten. Wel komt er een krachtige, centrale aansturing, in de persoon van een (betaalde) eindredacteur.”

AFM Aalten staat onder voorzitterschap van Erik Luiten. Ook hij ziet de komst van een betaalde kracht als grootste, positieve verandering van de samenwerking. “Hij of zij zal een soort meewerkend voorman zijn, iemand die gedeeltelijk mee op pad gaat en gedeeltelijk op locatie aanwezig is. Waarschijnlijk gaat de persoon ook de vrijwilligers aansturen, maar het is allemaal nog onduidelijk. De radioprogrammering zal naar verwachting overdag meer horizontaal worden en ’s avond juist lokaal, zogenaamde doelgroepradio. De aandacht voor de eigen locatie is een belangrijk aandachtspunt in de fusie. Er mag geen afstand met de lokale gemeenschap ontstaan. Wij hebben ook een kleine tv-studio, waar we een kort interview kunnen doen, maar RTV Slingeland heeft ook kennis en tijd om het editproces te doen. Dat is specialistisch werk dat wij niet kunnen. Tv wordt een belangrijker onderdeel, het sluit ook aan bij de volgende generatie. Met elkaar moeten we een groeimodel zien te ontwikkelen waarmee we over een aantal jaren hopelijk een stabiele, regionale omroep hebben die samenwerkt met zowel Omroep Gelderland als Studio 8.”