Paddenstoelenexcursie naar het Loohuisbos

KNNV houdt leerzame excursie

AALTEN - Natuurvereniging KNNV Oost-Achterhoek houdt op zaterdag 9 oktober van 14.00 tot 17.00 uur een paddenstoelenexcursie naar het Loohuisbos in Aalten. Op dinsdag 12 oktober is de determinatie-avond.

Het is volgens KNNV heel leuk om buiten op zoek naar paddenstoelen te gaan en de beste tijd daarvoor is toch wel de herfst. Er ligt dan in de natuur volop materiaal waarop ze groeien en het weer is voor veel soorten ideaal. Sommige worden zo groot als een voetbal, andere nauwelijks groter dan een speldenknop. Paddenstoelen kunnen wit of zwart zijn, feloranje, bruin of paars, ze groeien in groepjes of alleen, hoog in bomen of op de grond. Kortom, de variatie is duizelingwekkend. Geïnteresseerden kunnen meegaan met KNNV op excursie en van alles leren over paddenstoelen. 

Het Loohuisbos
Variatie in het landschap is vaak de beste waarborg voor soortenrijkdom. De ene paddenstoel houdt van vochtige bosgrond, en een andere voelt zich juist weer senang op half verrot hout of voedselarme zandgrond. Het Loohuisbos biedt bos, veld, ven, houtwal en nog veel meer. Naast algemeen voorkomende soorten herbergt het bos ook zeldzame soorten. KNNV hoopt en verwacht dan ook veel soorten aan te treffen.

Variatie in het
landschap is
vaak de beste
waarborg voor
soortenrijkdom


Rijkdom aan paddenstoelen
De excursie staat onder leiding van E. Grotenhuis, een ervaren gids die de deelnemers wegwijs maakt in dit prachtige gebied en de rijkdom aan paddenstoelen.

Opgave graag minimaal twee dagen van te voren bij de gids op telefoonnummer 0543-520714. De groep vertrekt om 14.00 uur per auto vanaf het parkeerterrein van theater De Storm. Men kan ook direct naar het Loohuisbos in Aalten komen, daar starten deelnemers en gids om 14.20 uur, vanaf de parkeerplaats Haartseweg, vlakbij de spoorwegovergang.

Verdieping
Wie zich na de excursie nog meer wil verdiepen is welkom op de determinatie-avond op dinsdag 12 oktober om 20.00 uur aan de Bocholtsestraat 49 te Winterswijk. Op deze avond wordt geprobeerd om de soorten op naam te brengen die de gids en de groep in het veld niet direct konden thuisbrengen. Deelnemers kunnen ook zelf onbekende paddenstoelen ter determinatie meenemen. Aanmelding voor de determinatie-avond ook graag telefonisch bij E. Grotenhuis. Beide activiteiten zijn los van elkaar te bezoeken. In verband met de ruimte geldt voor de determinatie-avond een maximumaantal van vijf deelnemers.

De excursie is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.