Gemeente wil ontwikkelingen buitengebied in samenhang bekijken

Economie, natuur, landschap en samenleving met elkaar verbinden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De gemeente wil de grote uitdagingen voor het buitengebied aanpakken, waarbij zowel de lokale economie als de leefomgeving in kwaliteit verbeteren. Dit schrijft wethouder Inge klein Gunnewiek in een reactie op een brief van de Stichting Buurtschappenvisie (BSV) Winterswijk. De BSV uitte onlangs kritiek op allerlei plannen van de gemeente, die het karakter van het buitengebied flink zullen veranderen.

Omgevingsvisie heeft meer ruimte gegeven
Gedoeld wordt op de keuze voor een bedrijventerrein aan de Misterweg, de mogelijke uitbreiding van camping het Winkel en de aanpak van de stikstofproblematiek, die nadelig kan zijn voor de landbouw. Ook de aanleg van zonneparken en nieuwe natuur in het kader van een robuuste ecologische verbindingszone worden genoemd. De wethouder zegt dat er dankzij de nieuwe Omgevingsvisie meer mogelijkheden zijn gekomen. Ze wijst er op dat die visie tot stand is gekomen in samenspraak met de inwoners van het buitengebied. “Met deze gezamenlijke visie werken we aan een leefbaar platteland waar ruimte is voor wonen en ondernemerschap met behoud en versterking van ons landschap.” Door deze visie is het ook gemakkelijker geworden om nieuwe woningen in het buitengebied te bouwen.

Belangrijke rol voor WCL
Wethouder Inge klein Gunnewiek wordt niet echt concreet over wat ze gaat doen om de zorgen van de buurtschapsbewoners weg te nemen. “Als gemeente gaan we graag met alle betrokken partijen in gesprek over de druk op en de balans binnen het buitengebied”, zegt ze. Daarbij ziet ze opnieuw een belangrijke rol weggelegd voor de Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk. Daarin werken alle organisaties die belangen hebben in het buitengebied al meer dan 25 jaar constructief samen. Ook de BSV is daarin vertegenwoordigd. WCL speelt een belangrijke rol bij de gebiedsaanpak, die er toe moet leiden dat het gebied op een eigen wijze de stikstofproblematiek kan aanpakken, waarbij niet de middelen maar de doelen centraal staan. Klein Gunnewiek zegt dat burgemeester en wethouders veel waarde hechten aan de samenwerking binnen WCL. Tegelijkertijd erkent ze dat WCL toe is aan modernisering. “Dat is nodig voor de nieuwe uitdagingen waar we voor staan.” Eerder zei ze al dat WCL jongere mensen in het bestuur kan gebruiken. De Stichting WCL praat begin november over die noodzakelijke modernisering. De BSV kan dan ook meepraten.