Hans Bragt (l) en Joop Doornheim van fllatelistenvereniging De Klomp: "In tegenstelling tot vroeger wordt nu meer op thema verzameld." Foto: Lineke Voltman

Hans Bragt (l) en Joop Doornheim van fllatelistenvereniging De Klomp: "In tegenstelling tot vroeger wordt nu meer op thema verzameld." Foto: Lineke Voltman

‘Postzegels verzamelen is nog steeds van deze tijd’

Algemeen

WINTERSWIJK - Op zondag 7 november wordt voor de 56e keer de Grensruildag van filatelistenvereniging De Klomp uit Winterswijk, opgericht op 7 oktober 1963, gehouden in theater De Storm. Door corona moest men vorig jaar een keertje overslaan.

Door Lineke Voltman

In tegenstelling tot wat de naam suggereert wordt volgens voorzitter Hans Bragt al lang niet meer geruild op de beurs maar wordt er alleen verkocht. “De naam is al zo lang bekend, die willen we niet meer veranderen. Wat wel veranderd is dat deze beurs aanmerkelijk groter is dan andere jaren. Door de bereidwillige medewerking van De Storm hebben we nu de beschikking over drie locaties, de feestzaal, de foyer en de Rabobankzaal. Daardoor kunnen we de 130 meter aan tafels verder uit elkaar plaatsen en zijn de looppaden breder, zodat we alles zo coronaproof mogelijk kunnen laten verlopen.

Taxaties van postzegels en munten
 Beurshouder en bestuurslid Joop Doornheim legt uit wat er in de diverse zalen te doen is. “In de Mondriaanzaal staan de kramen met postzegels. Ik heb dertig handelaren uit Nederland en Duitsland bereid gevonden naar Winterswijk te komen. In de feestzaal zijn ook nog wat postzegels te vinden maar voornamelijk munten, ansichtkaarten en boeken. Ook is er een kraam met curiosa, tegenwoordig erg gewild bij de bezoekers. Tevens kan men hier oude munten laten taxeren door een expert. In de foyer kunnen bezoekers hun postzegels laten taxeren door een expert van veilinghuis Leopardi uit Nijverdal en als blijkt dat ze veel waard zijn kan Leopardi ze laten veilen. Voor de taxaties is er niet alleen belangstelling van mensen die graag willen weten hoeveel de verzameling van hun overleden vader of grootvader waard is maar ook echte postzegelverzamelaars maken hier veelvuldig gebruik van.”

Verzamelen op thema 
Op de vraag of postzegels verzamelen nog wel van deze tijd is reageren beide heren met een volmondig ja. Bragt: “Er is echter wel een verschuiving te zien, vroeger verzamelde men bijna alleen postzegels van landen, tegenwoordig wordt er meer thematisch verzameld en dan kun je denken aan bijvoorbeeld, bloemen, treinen maar ook bruggen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn wel postzegels met motieven en dat maakt het verzamelen ook zo leuk, het is zeer divers.”

Duurste zegels 
De meeste postzegels zijn voor een doorsnee verzamelaar wel te betalen maar volgens Doornheim zijn er ook die miljoenen waard zijn. “De allereerste zegels van het eiland Mauritius met de beeltenis van koningin Victoria bijvoorbeeld zijn echt miljoenen waard. Er zijn er nog vier in de hele wereld waarvan er twee in het bezit zijn van koningin Elisabeth van Engeland. Maar ook in Nederland zijn er dure exemplaren, bijvoorbeeld de 10 gulden zegels 81 en 101, die voor 2000 euro in de catalogus staan, dat zijn de duurste zegels van Nederland.”

Kika                                                                                                                                               “Postzegelverzamelaars die zegels hebben die ze niet meer gebruiken of waar ze niet meer in geïnteresseerd zijn, en dat zijn er vaak duizenden, schenken deze vaak aan goede doelen,” aldus Doornheim. “Ik heb een adres van een mevrouw die ze verzamelt voor de stichting Kinderkankervrij (KIKA). Van de zegels worden pakketjes gemaakt en verkocht. De opbrengst gaat dan naar het goede doel.”

De Grensruildag is op zondag 7 november in theater De Storm van 10.00 – 15.00 uur. Entree volwassenen 2,00 euro, kinderen tot 15 jaar en leden van De Klomp hebben gratis toegang.