Welvaart en welzijn

We leven in een welvarend land, dat zo verwend is dat (te) kromme komkommers niet in de supermarkt komen, evenmin als appels met een vlekje of brood van meer dan een dag oud. Vega eten is in en uiteraard moet dat biologisch zijn. Niet dat vega of biologisch minder zou zijn, integendeel. Maar de luxe is wél dat we dan toch maar de keuze hebben. 

Maar zijn we ook tevreden? Kijk eens naar de gezichten om u heen - en ik zie het ook als ik in de spiegel kijk. Tevredenheid of geluk straalt niet echt van ons af, ondanks onze welvaart en onze ‘maakbare’ samenleving.

Volgens ‘de Dikke van Dale’ is welzijn van toepassing op het zich welbevinden ‘in onstoffelijk opzicht’. Hoe is het gesteld met ons welzijn en ons welbevinden? Veel in ons leven is niet vanzelfsprekend meer, zoals het lid zijn van een kerk. Wij bepalen immers zelf wel wat we geloven of niet. ‘Daar heb ik geen kerk voor nodig’ hoor ik regelmatig. Zen, yoga, en mindfulness bijvoorbeeld, hebben voor nogal wat mensen de functie van religie overgenomen. En het lijkt wel of topsporters en muzieksterren de moderne goden zijn geworden.

De eeuwenoude Bijbel geeft ons de volgende goede raad, die al eeuwenlang meegaat. De profeet Micha wist wat welzijn was en hij en hield zijn volk dít voor: “Maar de Heer heeft jullie al verteld wat hij van jullie verlangt. Hij heeft al bekend gemaakt wat goed is. Hij vraagt alleen dit: Wees eerlijk, rechtvaardig en trouw. En denk niet alleen aan jezelf, maar leef dichtbij God.” Dat kan ik u van harte aanbevelen.