Gemeenteraad wil meer woningen op Tuunterveld en aan de Narcisstraat

Gemeenteraad wil meer woningen op Tuunterveld en aan de Narcisstraat

Wethouder krijgt extra werkbudget voor de uitvoering

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Een meerderheid van de gemeenteraad van Winterswijk is voor woningbouw op het Tuunterveld en bij de Narcistraat. Dat bleek aan het einde van twee avonden vergaderen over de programmabegroting 2022. Over woningbouw werd het meest gesproken. De woningbouw net buiten de bebouwde kom op het Tuunterveld verdeelde de gemeenteraad. Over die aan de Narcisstraat waren alle gemeenteraadsleden het eens.

Voorstel opnieuw op tafel
Gert-Jan te Gronde (VVD) diende tijdens de behandeling van de programmabegroting opnieuw een motie in om woningbouw mogelijk te maken op het Tuunterveld. In januari was er al een meerderheid van de gemeenteraad voor dit voorstel, maar wethouder Inge klein Gunnewiek ontraadde toen de motie. Het Tuunterveld was nog een van de drie mogelijke locaties voor een nieuw bedrijventerrein. Het terrein aan de Misterweg tegenover Obelink leek weliswaar de grootste kans te maken, toch kon de uiteindelijke beslissing anders zijn. Daarom trokken de coalitiepartijen de motie in. Omdat in de gemeenteraadsvergadering van september is gekozen voor de Misterweg, kwam het voorstel opnieuw op tafel.

'Niets doen is het licht uitdoen'
Te Gronde noemde het belangrijk dat er een nieuwe woonwijk buiten de bebouwde kom komt. Daarbinnen kunnen volgens hem niet voldoende en snel genoeg woningen gebouwd worden. Nieuwbouw op het Tuunterveld is nodig om starters meer kansen te geven en om gezinnen naar Winterswijk te trekken. Alleen met meer inwoners en met voldoende jonge mensen met kinderen kunnen volgens de fractievoorzitter van de VVD de voorzieningen in stand gehouden worden. “Niets doen is het licht uitdoen. Het Tuunterveld is het laaghangend fruit.” Te Gronde bedoelt daarmee dat er relatief gemakkelijk kan worden gebouwd. Niet als het aan Erwin Wiggers ligt, die aan de rand van de beoogde woningbouwlocatie woont. Hij sprak in tijdens de behandeling van de begroting. Hij had er geen goed woord voor over hoe de gemeente met de omwonenden daar omgaat. Eerst een bedrijventerrein en dan een woonwijk zonder dat er met bewoners over is gesproken, iets wat door Te Gronde werd bestreden. Volgens Wiggers was bouw buiten de bebouwde kom helemaal niet nodig. Daarbinnen is nog ruimte genoeg. Een opvatting die werd gedeeld door Tom van Beek (Voor Winterswijk) en Wim Wassink (CDA).

'Ideale mogelijkheden voor sociale woningbouw'
Om die opvatting te benadrukken kwam Van Beek met een voorstel om de Narcisstraat aan te wijzen als woningbouwlocatie. Het gaat om een terrein waar vroeger de bedrijfsgebouwen van Oortgiese hebben gestaan. Het ligt tussen de Parallelweg, de Misterweg en de Narcisstraat. Een deel van de gronden is in bezit van de gemeente. Volgens Van Beek schept dat de “ideale mogelijkheden om hier snel sociale huurwoningen te kunnen bouwen”. Andere eigenaren in het gebied zijn al vele jaren in afwachting van ontwikkelingen. Van Beek zei dat ze bereid zijn om medeontwikkelaar van het gebied te worden. “Zo zou er snel een mooie en duurzame gemêleerde inbreidingswijk kunnen ontstaan met sociale huurwoningen en woningen in de vrije sector.”

'Op het oog prima locaties'
Wethouder Inge klein Gunnewiek reageerde namens burgemeester en wethouders dat ze zowel voor het Tuunterveld als de Narcisstraat wil onderzoeken wat er kan. “Het zijn op het eerste oog prima locaties om te ontwikkelen.” De wethouder is een groot voorstander van nieuwe woningbouw. Daardoor komen er meer mogelijkheden voor gezinnen met jonge kinderen, die ruimer willen gaan wonen. Voor de uitwerking van de plannen is echter wel capaciteit nodig. De gemeenteraad klaagt er immers nu al over dat het te langzaam gaat met het beoordelen van alle ingediende bouwplannen. Gert-Jan te Gronde had daar al rekening mee gehouden. Naast de motie voor het Tuunterveld diende hij een amendement op de begroting in, waardoor er 50.000 euro extra ambtelijke capaciteit beschikbaar komt. “Dat is onvoldoende om beide plekken te onderzoeken”, zei de wethouder. Dit was voor Voor Winterswijk reden om alsnog een werkbudget aan hun voorstel toe te voegen. Daarna bleken alle 21 gemeenteraadsleden voor de woningbouw aan de Narcisstraat. Voor het Tuunterveld stemden alleen de coalitiepartijen en D66.