Beledigingen en bedreigingen via de sociale media

WINTERSWIJK – De gemeenteraad moet het goede voorbeeld geven en vertrouwen hebben, in elkaar en in de inwoners van Winterswijk. Daarvoor pleitte Loes ten Dolle (D66) tijdens de behandeling van de programmabegroting 2022. “Ook in deze raad moeten we ons realiseren wat ons eigen gedrag van impact heeft. We vertrouwen elkaar niet meer!”

Door Bernhard Harfsterkamp

Verharding 
De verharding was aanleiding voor de fractievoorzitter van D66 om het vertrouwen ter sprake te brengen. “De samenleving verhardt en zij verliest vertrouwen in de overheid. Als we denken dat het alleen op landelijke schaal gebeurt is dat naïef.” Ten Dolle ziet dat op de sociale media, zoals Facebook en Twitter. “Het is blijkbaar oké om politici de meest vreselijke verwensingen naar het hoofd te slingeren.” Ze zei dat ze al verschillende keren met de dood is bedreigd. “Het is blijkbaar oké om op de sociale media elkaar zwart te maken en om elkaar altijd maar te wantrouwen.” Ten Dolle vertelde dat er nieuwe D66-leden zijn, die dat lidmaatschap geheim houden omdat ze bang zijn voor de reacties in de samenleving en van vrienden en familie.

Dat elkaar zwart maken gebeurt eveneens door gemeenteraadsleden onderling. “Er zijn mensen die uitgaan van enkel wantrouwen. Je hoort het terug in de betogen en dat mag nooit de overhand krijgen.” Dat betekent niet dat in de gemeenteraad geen moeilijke vragen gesteld mogen worden, die de gemeenteraadsleden impopulair kunnen maken. “Ik zal me niet laten leiden door angst.” Ten Dolle wil tegelijkertijd de inwoners vertrouwen geven, zodat zij de politici weer vertrouwen. “Als we dat transparant en duidelijk communiceren en elkaar niet allemaal meer wantrouwen blijf ik de hoop houden dat het goed komt.” Ubel Zuiderveld (PvdA) noemde een ander aspect. Hij heeft sterk het gevoel dat een deel van de bevolking zich niet laat horen of zich niet gehoord voelt. “Al jaren blijkt uit onderzoek dat ruim een vijfde deel van de bevolking de rug naar de overheid keert”, zei hij. Zuiderveld kon zich voorstellen dat het om een groep mensen gaat die zich genegeerd voelt. “Hoe weten wij met z’n allen zeker dat we op dit moment iedereen horen die gehoord moet worden?”

Inwoners beter betrekken bij besluitvorming
Burgemeester Joris Bengevoord maakte zich ook zorgen over de polarisatie in de samenleving. Hij had eigen ervaringen met scheldpartijen op de sociale media, waarbij hij voor van alles en nog wat was uitgemaakt. “Die verharding zie je overal terug, niet alleen op de sociale media. Vertrouwen is ook in de gemeenteraad nodig.” Bengevoord vond dat gemeenteraadsleden niet zomaar wat moeten zeggen. Dat het vertrouwen van de Winterswijkers in de politiek is gedaald heeft eveneens te maken met de manier waarop de inwoners bij de besluitvorming worden betrokken. Tijdens de behandeling van de begroting werd herhaaldelijk geconstateerd dat de uitvoering van de betrokkenenparagraaf niet altijd goed is verlopen. Zo bleken onlangs de omwonenden in de Brinkheurne nog niet geïnformeerd over de mogelijke uitbreiding van camping ’t Winkel, waarover burgemeester en wethouders al een principebesluit namen. De burgemeester wil over de aanpak van de burgerparticipatie begin volgend jaar een Politiek Forum organiseren. “Hoe zien we dat nou, bijvoorbeeld rondom zo’n principevoorstel.”