Marc Muis (links) en Kees Stoverinck bij het speeltuintje van het AZC. Foto: Han van de Laar
Marc Muis (links) en Kees Stoverinck bij het speeltuintje van het AZC. Foto: Han van de Laar

Asielzoekerscentrum in Kerstsfeer

Algemeen

‘We willen integreren in de wijk’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Ook op het asielzoekerscentrum (AZC) neemt de kerstkoorts toe. Zo hangen er in de bomen lampjes en zie je her en der versieringen. “Dit doen we omdat het sfeervol is, maar vooral ook omdat we onderdeel willen uitmaken van de samenleving. We willen geen aparte buurt zijn, maar deel van de ons omringende wijk”, licht Marc Muis, sinds kort de nieuwe locatiemanager van het AZC, toe. Samen met woonbegeleider Kees Stoverinck schetsen ze het dagelijkse leven op het AZC.

Kees: “Het is momenteel een stuk levendiger. Dat zal nog meer toenemen als dadelijk de scholen drie weken dicht gaan. We hebben momenteel zo’n 465 tot 470 bewoners die uit ongeveer dertig tot veertig verschillende landen komen. Voor een groot deel zijn het gezinnen met kinderen die bij ons verblijven. In het verleden was er soms overlast naar de buurt toe, maar na enkele overplaatsingen, strenger toezicht en goede afspraken met de omwonenden is dat een stuk verbeterd.” Door de medewerkers wordt veel waarde gehecht aan een goed contact met de buurt. “Zo willen we tonen dat we onze verantwoordelijkheid nemen en onderdeel zijn van de wijk.”

Conflicthaarden
Marc: “Het AZC heeft de beschikking over circa 400 opvangplaatsen, maar door de noodkreet van het kabinet zijn er voor één jaar 100 extra plaatsen extra bij gekomen. Dat is nodig gezien de toestroom in Nederland. Er zijn zoveel conflicthaarden in de wereld dat we verwachten dat er eerder meer dan minder asielzoekers komen. Het zal nog een hele tour worden om iedereen onderdak te kunnen verlenen. Maar dat zijn politieke keuzes. Wij proberen het verblijf van de mensen hier zo goed mogelijk te laten verlopen door een veilige plek te bieden.”

Voorzieningen
Kerst wordt niet gezamenlijk gevierd. Daarvoor zijn er teveel verschillende culturen. Als bewoners dat toch willen, dan kan dat bijvoorbeeld in een kerk in het dorp. Ook andere voorzieningen, zoals onderwijs, sport, religie en cultuur worden niet naar het AZC gehaald, maar andersom. De bewoners gaan naar de voorzieningen toe. Kees: “We laten door hen veel zelf regelen en stimuleren het eigen initiatief. Zo is er hier een participatiebalie. Daar kunnen asielzoekers zich melden om vrijwilligerswerk te doen in Winterswijk en andersom kunnen organisaties hier om extra ondersteuning vragen bij klussen, bijvoorbeeld bij het tuinonderhoud. Zo worden er matches gemaakt en kan men een certificaat verdienen.”

Vrijwilligers
Marc: “Om alles hier in goede banen te leiden, hebben we zo’n dertig medewerkers in dienst, waaronder woonbegeleiders, programmabegeleiders, casemanagers, docenten en huismeesters. Daarnaast is er 24 uur per dag bewaking op het terrein aanwezig. Tevens zijn er ruim dertig vrijwilligers actief betrokken bij het AZC. Daar zijn we erg blij mee. Wie ook interesse heeft, kan bellen naar ons op nummer 088-7156600 en vragen naar de contactpersoon voor het vrijwilligerswerk.”

Het AZC is in 2002 geopend. Omdat de woningen inmiddels zo’n twintig jaar oud zijn, is er overleg met de Woonplaats, eigenaar van de woningen, over een grootscheepse renovatie. Niet alleen aan de buitenkant maar ook van binnen gaat gewerkt worden met een frisse kleurstelling, duurzame materialen en energiezuinige voorzieningen. Een open dag staat nog op het wensenlijstje, maar dat is nu niet mogelijk in dit coronatijdperk. Voor meer informatie zie: www.coa.nl/nl/locatie/winterswijk-amstelstraat.