Een onverharde weg in Meddo. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Een onverharde weg in Meddo. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Halfverharding zandwegen alleen mogelijk als alle andere maatregelen falen

Alleen gebruik Padvast met daarop zandlaag toegestaan

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Ruth van der Meulen van Winterswijks Belang (WB) had het al aangekondigd tijdens de Algemene Commissievergadering. Samen met GroenLinks werd een amendement ingediend, dat moet voorkomen dat bij klachten te snel gekozen wordt voor halfverharding. Het amendement werd met steun van de gehele gemeenteraad aangenomen.

Keuze uit negen maatregelen bij klachten
Voor de gemeenteraad is het onomstreden dat zandwegen belangrijk zijn uit cultuurhistorisch, landschappelijk en ecologisch oogpunt. Ze dragen bij aan de aantrekkelijkheid van het Winterswijkse cultuurlandschap voor inwoners en toeristen. Er zijn echter ook inwoners, die aan een zandweg of hal verharde zandweg wonen. Die ervaren soms overlast van stof of modder. Een enkele keer is de boerderij of woning aan de zandweg daardoor zelfs slecht bereikbaar. Om dat te voorkomen wordt het beheer geïntensiveerd. Bij klachten zijn er negen maatregelen die de gemeente kan nemen om de overlast op te lossen. Een van die maatregelen is halfverharding. Wethouder Bert Frings zei in de commissievergadering dat die maatregel slechts bij hoge uitzondering zal worden toegepast.

Snel hard en goed water doorlatend
De reactie van de wethouder stelde Van der Meulen niet gerust. Zij bleef de indruk houden dat je bij het toepassen van de keuzetabellen, die bepalen welke maatregel nodig is, de maatregel halfverharding te snel in beeld komt. Het amendement dat zij indiende stelt voor om in de keuzetabel voor de maatregel halfverharding een eerste stap toe te voegen dat eerst alle anderere maatregelen moeten zijn overwogen en afgewezen. Alleen dan kan halfverharding mogelijk zijn. Daarbij stelt het amendement bij de uitvoering hiervan ook nog voorwaarden. Er mag alleen Achterhoekse Padvast met een korrelgrootte van 8-12 millimeter gebruikt. Dit kwarsietsteenmengsel wordt snel hard en is toch goed waterdoorlatend. Dat Padvast wordt daarna afgedekt met een zandlaag.

Twijfels over afdekken met zand
Wim Elferdink (CDA) had twijfels over het afdekken van deze nieuwe vorm van halverharding met zand. Hij was bang dat het daardoor alsnog een modderboel op sommige zandwegen kon worden en dat er in de zomer te veel stofoverlast zou blijven. De discussie met Van der Meulen en wethouder Frings, die af en toe verzandde in technische details, overtuigde Elferdink niet dat de combinatie Padvast met afdekking met zand de beste methode is. Het leidde er toe dat wethouder Frings vroeg of het CDA alle zandwegen wil voorzien van halfverharding. Dat ontkende Elferdink. Ook het CDA koestert de zandwegen en stemde ook niet tegen het raadsvoorstel en het amendement. Zorgen bleven er wel over de overlast die een aantal aanwonenden nog steeds zullen ervaren en waar dan geen goede oplossing voor is. Hij hoopt op een snelle evaluatie van deze nieuwe methode. De wethouder zegde toe dat die er over enkele jaren komt.