Juf Melissa, Elin Roekevisch en Jouke Looman met hond Darwin. Foto: Mirjam Rensink

Juf Melissa, Elin Roekevisch en Jouke Looman met hond Darwin. Foto: Mirjam Rensink

Jan Ligthartschool heeft een schoolhond

Darwin helpt de kinderen die een extra steuntje nodig hebben

Door Mirjam Rensink

ZELHEM - De Jan Ligthartschool in Zelhem heeft sinds kort een nieuwe hulpkracht: hond Darwin. Deze vrolijke australian labradoodle van 5 jaar oud loopt in en buiten school aan de riem, altijd aan de zijde van Melissa Verhoef. Zij is de juf van groep vier en helpt daarnaast samen met Darwin alle kinderen van de school die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.

“Honden en mensen hebben een speciale band”, vertelt juf Melissa. “Ik wilde daar graag iets meer mee gaan doen. Ik heb toen van mijn werkgever IJsselgraaf de mogelijkheid gekregen om een opleiding te gaan volgen om mijn hond Darwin in te zetten op school. In deze opleiding heb ik geleerd om goed naar de signalen van mijn hond te kijken. Honden zijn trouw, vriendelijk, oordelen niet en willen graag opdrachtjes doen. Dit soort dingen kun je heel goed gebruiken als je kinderen wil helpen met dingen die ze lastig vinden.” Samen zijn ze nu dus een gediplomeerd A.A.I. team, Animal Assisted Intervention team.

Twee ochtenden
Melissa zit twee ochtenden in de week met Darwin in een speciaal lokaal waar kinderen naartoe gaan om samen met Darwin dingen te doen. Bijvoorbeeld een spelletje met een trektouw: ze moeten tegen Darwin zeggen dat hij in het spel het touw moet loslaten en aan hen moet geven. Dat is soms best lastig omdat ze duidelijk moeten zijn en beslist. Op deze manier leren kinderen hun eigen grens duidelijk aan te geven.

Ook als kinderen verdrietig over iets zijn kunnen ze even op de bank naast de hond kruipen. Darwin luistert naar ze maar oordeelt nergens over, hij geeft alleen warmte en vriendschap terug. Kinderen die moeite hebben met het maken en aanhouden van vriendschappen kunnen hier veel aan hebben.

Moe
“Een van de belangrijkste dingen die ik op de training heb geleerd is dat ik Darwin niet lang aan het werk mag zetten”, vertelt Melissa. “Honden zijn heel lief en invoelend en het kost hem heel veel energie om op deze manier met kinderen om te gaan. Hij mag ook maar drie sessies per dag doen. Bij ons op school komt hij twee keer in de week en daarna is hij ook echt moe hoor”, lacht Melissa.
De leerlingen van de Jan Ligthart leren ook hoe ze Darwin moeten begroeten als ze hem tegenkomen in de gang. “Het is niet de bedoeling dat hij wordt bedolven onder twintig enthousiaste kinderen als hij ´s ochtends binnenkomt”, zegt Melissa. “Ik leer ze dat ze hem mogen begroeten als hij naar hen toekomt en dat als hij geen contact zoekt ze hem ook met rust moeten laten. En dat is best moeilijk voor sommige kinderen maar ze doen het allemaal fantastisch, van de kleuters tot de oudsten.”

Melissa en Darwin gaan de kinderen het komende jaar samen begeleiden. Na dit jaar wordt bekeken of deze manier van werken een meerwaarde heeft. Als dat zo is dan blijft Darwin een vertrouwd gezicht op de Jan Ligthartschool.