Toine Gierkink op weg naar de overwinning. Foto: Henk Teerink

Achterhoeker Toine Gierkink wint eerste IDC Superbike race

Sport

REGIO - Regionaal rijder Toine Gierkink (Dutch Superbike) en Eddie de Boer (Dutch Supersport) hebben zaterdag 9 april op het TT Circuit Assen onder wisselende omstandigheden de eerste IDC-races van het seizoen op hun naam geschreven.

TT circuit Assen
Bij de IDC (International Dutch Championship) leek de vanaf pole vertrokken Wayne Tessels onbedreigd naar de overwinning te rijden. De Druijff Racing Kawasaki-coureur kreeg echter te maken met technisch malheur waardoor hij zijn opgebouwde voorsprong als sneeuw voor de zon zag verdwijnen en uiteindelijk de overwinning moest laten aan Toine Gierkink uitkomend op een Suzuki GSXR 1000. Tessels passeerde op ruim acht seconden van Gierkink weliswaar nog wel als tweede de finish terwijl de laatste podiumplaats van het seizoen opgeëist werd door Ferry van Rijn. Vlak achter Van Rijn passeerde Markus Witte als vierde de finish gevolgd door de Duitser Timo Schmieman die als vijfde werd geklasseerd. Gierkink had het tijdens de trainingen op vrijdag en zaterdag niet naar z’n zin, maar de overwinning maakte alles goed. Toine was dan ook uitermate blij met z’n eerste overwinning bij de Superbikes.

De eerste Dutch Supersport-race van het seizoen kende een bijzonder verloop. De vanaf pole vertrokken Milan Merckelbagh reed aan de leiding totdat een crash in de Strubben zorgde voor een code-60 situatie. Na de herstart van de race ging de vanaf de tweede plaats op de grid vertrokken Finn de Bruin onderuit op nagenoeg dezelfde plaats. Merckelbagh wist ook na de herstart zijn leidende positie in de race vast te houden en passeerde uiteindelijk als eerste de finish. De kater kwam echter later, Merckelbagh kreeg namelijk een tijdstraf van 40 seconden (2×20 seconden) aan zijn broek vanwege het overtreden van de regels welke gelden tijdens een code-60 situatie. De overwinning werd hierdoor een prooi voor Eddie de Boer gevolgd door Selwin Hamden en Till Belczykowski die door de tijdstraf van Merckelbagh als derde coureur mee mocht naar het podium. Rick Kooistra passeerde als vierde de finish gevolgd door pechvogel Merckelbagh die ondanks zijn penalty toch nog als vijfde werd geklasseerd.

De uit Hengelo afkomstige Hessel Lubbers en Erik Ritzer uit Velswijk eindigden achterin het veld bij de Dutch Proclass 600. Lubbers wist nog wel een nieuwtje te melden. Hij komt tijdens de races op de Varsselring van 30 april en 1 mei uit in de klasse BeNeCup Trophy Supersport 600. Niels Bikkel kwam te laat voor de start in de Dutch Proclass 1000 en moest achteraan beginnen. Hij kwam niet verder dan de laatste plaats en door een verkeerde bandenkeuze besloot hij vroegtijdig te stoppen.

Aragon circuit Spanje
Op het Spaanse circuit van Aragon werd de eerste ronde voor het WK Superbike verreden. Zowel op zaterdag als zondag werden er races gereden meetellend voor het wereldkampioenschap. Hamove lid Victor Steeman, die uitkomt in het WK Supersport 300 is overgestapt van het Duitse Freudenberg KTM Team naar het Belgische MTM Kawasaki Team. Steeman streed om het podium in de eerste race maar werd op het laatst nog gepasseerd waardoor hij vierde werd. In race twee haalde Steeman de finish niet door een schuiver nadat hij lange tijd had mee gestreden in de kopgroep. Over twee weken is Steeman te zien tijdens de Nederlandse ronde voor het WK Superbike op het TT Circuit Assen.