Aan de hand van interviews heeft men persoonlijke herinneringen en belevenissen van Vordenaren kunnen vastleggen voor later. Een mooi voorbeeld hiervan is de frontman Hans Krabbenborg van de inmiddels opgeheven band Kasbandje. Foto: PR.

Aan de hand van interviews heeft men persoonlijke herinneringen en belevenissen van Vordenaren kunnen vastleggen voor later. Een mooi voorbeeld hiervan is de frontman Hans Krabbenborg van de inmiddels opgeheven band Kasbandje. Foto: PR. 

Documentaire ‘Ode aan Vorden' op groot projectiescherm

VORDEN – Zaterdagavond 16 april en zondagmiddag 24 april kan men dan eindelijk na zes jaar weer kijken naar de documentaire ‘Ode aan Vorden’. Op een groot projectiescherm van maar liefst zeven meter breed komt Vorden in ‘t Kulturhus tot leven. 

‘Ode aan Vorden’ begint met de geschiedenis van het ontstaan van Vorden. Daarin zijn archieffoto’s verwerkt van onder andere Oud Vorden. De film laat zien dat Vorden een rijk verenigingsleven heeft waar tal van mooie burgerinitiatieven uit zijn voortgekomen. Dorps- en buurtschappenactiviteiten borduren vaak voort op vaste, succesvolle onderdelen: kerstmarkt, koetsjesdag, muziek in de tent, noem maar op. In de documentaire is sowieso geen gebrek aan humor en er is ook ruimte gemaakt voor muziek. Het beeld is bij film het meest opvallende kenmerk. Muziek lijkt daar meestal ondergeschikt aan te zijn. Toch is dit van wezenlijk belang voor film. Muziek dient vaak om een extra sfeer aan de beelden toe te voegen. Stef Woestenenk is te horen in de documentaire met een prachtig nummer ‘Tied'. Het gospelkoor Inspiration met ‘Dauw over de velden’ en de band PoohNow van onder andere Arjan Knoef, en tal van andere Vordense muzikanten. Gery Groot Zwaaftink, die al fietsend de voice-over verzorgd. Aan de hand van interviews heeft men persoonlijke herinneringen en belevenissen van Vordenaren kunnen vastleggen voor later. Een mooi voorbeeld hiervan is de frontman Hans Krabbenborg van de inmiddels opgeheven band Kasbandje. Met onmiskenbare Achterhoekse nuchterheid en een flinke dosis humor vertelt Hans over het ontstaan van Kasbandje: het eerste optreden en het songfestival van Vorden.

Tijdsbeeld
De film ‘Ode aan Vorden’ was eind 2016 gereed. “Een tijdsbeeld voor altijd. Want er is de afgelopen vijf jaar al het nodige verandert in Vorden. Wij hebben proberen te vangen hoe Vorden in 2015 en 2016 was. Hoe zag de natuur eruit: wie waren toen markante Vordenaren. Daarnaast snijdt de documentaire mooie thema’s aan: het verleden, het heden en de toekomst van Vorden. Het is mooi om de documentaire na vijf jaar weer eens terug te zien. Dan zie je wie er destijds allemaal aan de activiteiten hebben deelgenomen, hoe ze er toen uitzagen en hoe de Vordense gemeenschap en buurtschappen zich manifesteerden. Hoe snel je gewend raakt aan iets wat er niet meer is. Op deze manier geef je het document ook een cultureel-historische waarde”, aldus producent Fons Rouwhorst.

Document
Aan het eind van de documentaire worden Vordenaren, in verschillende leeftijdscategorieën, de vraag gesteld hoe zij hun dorp zien over 25 jaar. Geen (boeren)tentfeesten meer. Zijn alle jongeren weggetrokken? Kunnen we dan nog steeds genieten van de heggen, houtwallen, kikkerpoelen, kerkuilen en hagedissen die de Vordense natuur rijk is? Waar we zeker van kunnen zijn is dat deze filmavonden blijven bestaan. De film ‘Ode aan Vorden’ als document. Een tijdsbeeld voor later en nu.

Kaarten
‘Ode aan Vorden’ is in het Vordense Kulturhus te zien op zaterdagavond 16 april om 20.00 uur en zondagmiddag 24 april om 14.00 uur. Toegangskaarten zijn te verkrijgen bij de Bruna in Vorden. Online reserveren kan via het e-mailadres: odeaanvorden@gmail.com. De volgende vertoningen van ‘Ode aan Vorden’ is in 2027.

Het is mooi om de documentaire na vijf jaar weer eens terug te zien. Dan zie je wie er destijds allemaal aan de activiteiten hebben deelgenomen, hoe ze er toen uitzagen en hoe de Vordense gemeenschap en buurtschappen zich manifesteerden. Foto: PT.