Hans Hayen aan het werk aan de derde chakra in zijn thuisatelier Jonathans in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen
Hans Hayen aan het werk aan de derde chakra in zijn thuisatelier Jonathans in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen Liesbeth Spaansen

JonatHanS brengt met kunst diepgang in het leven van zichzelf en anderen

Deelnemer Kunst4daagse 2022

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/ZELHEM - De veertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 26 mei t/m zondag 29 mei. Vier dagen lang tonen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars en galeriehouders in eigen of (gelegenheid)kunstlocaties hun werken aan een breed publiek. Bezoek kunstschilder Hans Hayen in zijn atelier JonatHanS aan de Troelstrastraat 15 in Zelhem.

Kennismaken
Een net verbouwde huiskamer als atelier met een muur en meubels als schilderdoek is de ideale werkomgeving voor kunstschilder Hans Hayen. Een doek gaat op de ezel, acrylverf, kwasten, water en doeken staan en liggen binnen handbereik op de grote tafel. Na het werk wordt alles weer opgeruimd om met het gezin te eten. “Toch is hier die fijne sfeer waarin ik kan werken, een thuis.”

Hans Hayen (1980) is geboren en opgegroeid in het Belgische Genk. De vijfjarige opleiding tot algemeen bouwkundig architect was pittig geweest. Stoppen wilde hij niet, wel zichzelf bewijzen. “Ik had altijd geweldige concepten en ideeën die ik op papier goed kon onderbouwen, maar bij het omzetten ervan in tekeningen en bouwplannen liep ik vast. Die konden niet tippen aan mijn inspirerende ideeën.” In 2006, een jaar na het behalen van zijn diploma, vertrok hij lopend met rugzak en tentje op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. “Na twee weken wandelen kwam ik in een ritme en kon ik mijn gevoel en de stilte ervaren.” Hij had een weg ingeslagen zonder eindpunt en kwam met diepgaande inzichten na vier maanden als pelgrim JonatHanS terug in de maatschappij. Een jaar later werd hij door een vriendin meegevraagd naar lessen van een Afrikaanse schilder. “Ik was als kind altijd al aan het tekenen en knutselen”, motiveert hij. De afleiding beviel zo goed dat hij de tien startlessen afmaakte. Deze schilderlessen, zijn pelgrimstocht én uiteindelijk toch zijn opleiding tot architect zorgde ervoor dat hij zich op eigen wijze als kunstschilder zou ontwikkelen. “Ik ben het proces alleen aangegaan en heb alles eerst zelf uitgeprobeerd.”

Verhuizen naar Nederland
Een neef van Hans, projectleider van een vakantiekamp voor kinderen met een beperking in Arnhem, vroeg hem daar te komen helpen. Hij ontmoette er zijn huidige vrouw Lonneke uit Zelhem en al na een jaar verhuisde Hans naar Zelhem. Hoewel hij enige tijd nodig had om op zijn nieuwe plek te aarden, zou hij er nu niet meer weg willen. Zijn werk als begeleider van een autistische jongen en het opzetten van schilderlessen hielp hem te integreren in zijn nieuwe omgeving.

“Ik werk met groepjes van twee of drie cursisten in de huiskamer. Ze schilderen realistisch of abstract. Ik kan ze daarmee verder helpen”, is Hans enthousiast. Het heeft ook bijgedragen aan zijn werk als schilder. “Ik ben erg perfectionistisch en het leerde me de toevalligheden en foutjes te benoemen als technieken. Loslaten van wat de bedoeling is, kijken wat er gebeurt en genieten van het resultaat!”

JonatHanS
In de kunstwerken van JonatHanS is diepte een belangrijk aspect. “Ik zet met acrylverf veel dunne transparante laagjes en dikke lagen tegenover elkaar. Het is zoeken naar de juiste balans.” Architectuur is een terugkerend item, net als een bol. “Ooit begonnen met een toevallig belletje in een schilderij, zijn bellen en bollen mijn handelsmerk geworden, al blijft het een strijd om de perfectie van de bol weer te geven.”

Hans brengt diepgang in een schilderij voor diepgang in het leven van anderen. “Lang heb ik getwijfeld waarom ik schilder, maar mijn passie is mijn werk. Kunst moet er zijn tegenover die oorlog in de wereld. Er is ergens iemand die mijn schilderij mooi vindt. In de serie van zeven chakra’s zijn er al een aantal verkocht. Die heb ik opnieuw geschilderd, al zijn ze nooit hetzelfde.”

Opvallend in zijn werk is de dualiteit. “Het spanningsveld tussen abstract en figuratief, licht en donker. Door mijn kritische houding, uitdagingen zoals opdrachten en de feedback van het publiek blijf ik mijn geheel eigen stijl steeds verder ontwikkelen.”

Kunst4daagse
Zijn eerste kennismaking met publiek was tijdens de Kunst4daagse. “Daarom vind ik het zo mooi dat het laagdrempelig is. Ik heb het als heel fijn ervaren, omdat ik me toen afvroeg of ik met mijn kunst zou mogen meedoen. Het heeft me geholpen om naar buiten te treden.”

Hans Hayen heeft drie jaar bijgedragen in de Werkgroep Kunst4daagse en werkte onder andere aan het digitale inschrijfformulier. Hij kijkt uit naar de vier expositiedagen. "In de coronaperiode was er weinig tijd voor mijn passie. De afgelopen twee jaren stonden vooral in het teken van thuisonderwijs en de verbouwing van de woonkamer. Buiten enkele opdrachten was er weinig tijd en ruimte voor het schilderen. Ook vielen de exposities, waar ik me voor had aangemeld, telkens weer in het water. Nu ga ik mijn huiskamer als expositieruimte inrichten. Ik heb het publiek nodig, de confrontaties, maar heb er alle vertrouwen in dat het resultaat de mensen zal raken.”


www.jonathans.nu 

www.kunst4daagse bronckhorst.nl